пʼятниця, 25 вересня 2020 11:56

Під руїнами церкви виявили цінну мозаїку

У руїнах 1600-річного храму на південному сході Туреччини археологи розкопали майже вцілілу ранньовізантійську мозаїчну підлогу. Її планують реставрувати і відкрити для широкого загалу.

Церкву виявили ще 2019 року в селищі Гекташ у провінції Мардін. Відомо, що її збудували близько 396 року н.е. у вигляді римської базиліки. На каменях збереглися імена духовних діячів, які сприяли будівництву, пише Archeology World.

За словами археологів, мозаїка містить зображення геометричних фігур, тварин, людей, сцени полювання, а також 9 рядків, написаних давньосирійським письмом естрангело. На деяких людських фігурках написано назви місяців "квітень" і "червень".

Також у районі розкопок археологи знайшли ряд літургійних творів, у яких прописано правильний порядок церковної служби й молитви для християн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишки давньоримської вілли з мозаїчною підлогою відкопали під виноградником

Автор: breakingnewsturkey.com
  У руїнах церкви 396 року виявили мозаїчну підлогу
У руїнах церкви 396 року виявили мозаїчну підлогу
У липні 2020 року археологи розкопали підлогу 1300-річної християнської церкви в селі Кфар-Кама в Ізраїлі. Храм із мозаїчною підлогою виявили в ході підготовчих робіт перед будівництвом дитячого майданчика. Також дослідники знайшли кам'яний ящик. Імовірно, в ньому зберігали священні реліквії.
Зараз ви читаєте новину «Під руїнами церкви виявили цінну мозаїку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути