Ексклюзиви
вівторок, 11 лютого 2020 16:21

Знайшли лист турецького султана, в якому розпоряджається землями в Європі

Знайшли лист турецького султана, в якому розпоряджається землями в Європі
Меденіет Доган Авербек зазначає, що в Берлінській бібліотеці зберігається до 1,3 тис. невідомих османських рукописівю Фото: dailysabah.com

Турецькі дослідники виявили в Берліні настаріший лист османів, що стосується європейських земель. Написано його за часів правління султана Мурада II (1421–1451).

Викладач Стамбульського університету Меденіет Доган Авербек зазначив, що дарчий лист підписали 1441-го для передання майна від однієї особи до іншої. Отримувач Фазлулла-паша набував прав власності на село Батикон - нині в Болгарії. Султан подарував його як нагороду за здобутки, які той приніс державі, повідомляє The Daily Sabah..

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мілош Обілич не встиг утекти з місця вбивства султана

Учені підкреслюють, попри те, що лист зазнав деякої шкоди, його все ще можна було прочитати, що давало дослідникам змогу детально його вивчити. Відновлення триватиме близько пів року. Документ є власністю Берлінської державної бібліотеки, і передати його в Туреччину неможливо.

Польську версію листа запорожців до турецького султана знайшов історик Тарас Чухліб у відділі рукописів Польської Академії наук у Кракові. Документ датовано 24 серпня 1683-го. Має підпис "Козаки запорожці і всієї України". Датування листа не випадкове. Вважають, що текстом козаки та їхні союзники піднімали бойовий дух напередодні вирішальної битви за Відень.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли лист турецького султана, в якому розпоряджається землями в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути