вівторок, 07 листопада 2017 23:43

Знайшли докази високого статусу жінок у Візантії

Знайшли докази високого статусу жінок у Візантії
Мозаїка, знайдена в Галілеї. Фото: www.timesofisrael.com

Багато істориків вважають, що жінки відігравали важливу роль в становленні християнської церкви. Нещодавно ізраїльські археологи знайшли цьому підтвердження.

В одній з візантійських церков в західній Галілеї – історичній області Ізраїлю, вони виявили мозаїку V століття, яка свідчить про високий статус жінки в ранній християнській церкві.

Напис на мозаїці говорить, що якась Сусанна (або Шошанна) була серед меценатів будівництва церкви. Це досить незвично для патріархального суспільства Візантії. Бо ім'я жінки згадується незалежно від чоловіка, батька або іншого чоловіка-опікуна, пише сайт jewishnews.com.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Єгипті знайшли надгробок з надписами невідомою мовою

"Сусанна була незалежною жінкою, яка жертвувала гроші церкві. І це проливає світло на життя галілейського села", – припускає Мордехай Авіам, голова Інституту археології Галілеї, керівник розкопок. Разом з колегою Якобом Ашкеназі вчений вивчає життя християнських громад античного періоду на території Галілеї.

У Болгарії біля Бургаса археологи знайшли вирізану зі слонової кістки ікону X століття. Її відшукали на місці бою болгарського царя Івана Олександра з армією візантійського імператора Андроніка III Палеолога.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли докази високого статусу жінок у Візантії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути