Ексклюзиви
субота, 16 грудня 2017 04:21

Землетрус у китайській провінції забрав життя чверті мільйона осіб

Землетрус у китайській провінції забрав життя чверті мільйона осіб
Землетрус у китайській провінції Ганьсу 1920 року. Фото: Вікіпедія

16 грудня 1920 року у китайській провінції Ганьсу стався землетрус силою 8.6 бала за шкалою Ріхтера, один із найруйнівніших природних катаклізмів за всю історію людства. На площі більше 65 тисяч квадратних кілометрів загинуло близько 200 тисяч осіб і ще 20 тисяч чоловік, позбавлених житла, померли протягом зими.

Удар стихії почався 20:06 за місцевим часом. Інтенсивність поштовхів в епіцентрі досягла максимуму (XII) по шкалі Меркаллі. Потужні коливання земної кори призвели до численних зсувів і обвалів, які хоронили під собою цілі селища. За різними оцінками, загальна кількість жертв землетрусу склало від 200 000 до 240000 чоловік. Сейсмічна активність у цьому регіоні була настільки сильною, і великих міст тут немає, але незважаючи на це наслідки були жахливі. Вся справа в специфіці ґрунту Центрального Китаю. Підземний поштовх поширився на територію площею приблизно 450 на 150 кілометрів, яка розташована в самому серці "країни лесу". Лесом називають величезний шар родючого пилу, який був принесений вітрами в четвертинному періоді з пустелі Гобі. У провінції Ганьсу лес залягає величезними пластами, які під час землетрусу почали рухатися, переміщаючи цілі пагорби. Люди, які жили в печерах, виритих в лесі, були тисячами поховані під потужним шаром ґрунту. Виникли масштабні зсуви, які зносили схили гір, значно змінювали рельєф і змітали на своєму шляху цілі селища. Цікаво, що один будинок залишився на поверхні зсуву та був переміщений стихією на відстань 800 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнований землетрусом середньовічний Лісабон відбудували за 15 років

Очевидці повідомляли про глухий гомін перед початком землетрусу. Сейсмічні коливання відчувалися на території площею в чотири мільйони квадратних кілометрів. Найбільш значні руйнування відбулися в провінціях Центрального Китаю - Ганьсу і Шеньсі, охопивши площу в 67,5 тисяч квадратних кілометрів. Приблизно 20 тисяч людей померли від холоду, після того як позбулися своїх жител. Понад 73 тисяч людей загинули в окрузі Хай-уан. Викликаний землетрусом зсув поховав під собою село Суйахе. Близько 30 тисяч людей загинули в окрузі Гуюань. У містах Лонгде і Хунін впали майже всі будинки. В цілому, постраждали сім провінцій і районів, в тому числі такі великі міста як Ланьчжоу, Таюань, Сіань, Сінін і Інчао.

1 листопада 1755 року столиця Португалії Лісабон була зруйнована землетрусом магнітудою 9 балів. На місто, охоплене пожежею, налетіли хвилі цунамі, які зруйнували близько 15 тис. будівель і призвели до загибелі до 100 тис. чоловік, що робить Лісабонський землетрус одним із найруйнівніших в історії людства.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус у китайській провінції забрав життя чверті мільйона осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути