Ексклюзиви
середа, 01 листопада 2017 04:20

Зруйнований землетрусом середньовічний Лісабон відбудували за 15 років

Зруйнований землетрусом середньовічний Лісабон відбудували за 15 років
Зображення руїн Лісабона в полум'ї пожеж і цунамі, що накриває кораблі в гавані. Гравюра 1755 р.

1 листопада 1755 року столиця Португалії Лісабон була зруйнована землетрусом магнітудою 9 балів. На місто, охоплене пожежею, налетіли хвилі цунамі, які зруйнували близько 15 тис. будівель і призвели до загибелі до 100 тис. чоловік, що робить Лісабонський землетрус одним із найруйнівніших в історії людства.

1755 року у столиці Португалії, Лісабоні, проживало близько 230 тис. жителів. Розташований на правому березі річки Тежу (старовинна назва Тахо) в 15 км від Атлантичного океану. 1 листопада близько 9:40 годин ранку Лісабон зазнав поштовхів землетрусу магнітудою 9 балів за шкалою Ріхтера - за 6 хвилин центр міста був повністю зруйнований тріщинами до 5 м завширшки. Через 40 хвилин прибережні квартали накрило гігантським цунамі заввишки до 15 м; викликані землетрусом пожежі тривали протягом наступних пяти днів, знищивши до 15 тис. будівель, і призвели до загибелі 100 тис. чоловік. Хвиля землетрусу докотилася до Марокко, де загинули майже 10 тис. чоловік, Франції, Швейцарії, Нідерландів, Скандинавії і Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус, який знищив цілу столицю

Внаслідок землетрусу були зруйновані королівський палац з 200 полотнами Тиціана, Рубенса й Корреджо і бібліотека з близько 20 тис. томів (включаючи архіви Васко да Гами), оперний театр, найкращі зразки португальської архітектури XVI ст., більшість церков, соборів і найбільша лікарня міста, в якій загинули близько сотні пацієнтів.

На думку сейсмологів, це був найсильніший історичний землетрус до того часу. Від трьох підземних ударних хвиль постраждав не лише Лісабон. У цілому третина Європи відчула підземні поштовхи. За півтори тисячі кілометрів від Лісабона в містах гойдалися шпилі церков, під ногами ходила підлога, рівень води (наприклад, у Швейцарському озері) несподівано піднявся на метр, потім знову опустився. Поштовхи викликали сейши (стоячі хвилі) на деяких озерах Норвегії і Швеції.

За рік Лісабон був звільнений від сміття. Його почали відбудовувати. За 15 років середньовічний Лісабон був перетворений на одну з найсучасніших столиць Європи.

Зараз ви читаєте новину «Зруйнований землетрусом середньовічний Лісабон відбудували за 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути