пʼятниця, 19 червня 2020 08:21

Запорожці здобули Варшаву

Запорожці здобули Варшаву
Богдан Хмельницький призначив Антіна Ждановича наказним гетьманом. Фото: arts.in.ua

Експедиційний корпус Війська Запорозького під керівництвом наказного гетьмана Антіна Ждановича 19 червня 1657 року здобув столицю Речі Посполитої - Варшаву.

У 1657 році Богдан Хмельницький призначив Антіна Ждановича наказним гетьманом над 10-тисячним козацьким корпусом, що було послано на допомогу Карлові X Густаву і Юрієві II Ракоці. Разом із союзниками козаки Ждановича ввійшли до Варшави. Корпус складався з Київського, Переяславського, Білоцерківського й Кальницького полків, добровольчого полку з Умані.

Москва була в союзі з Річчю Посполитою і зобов'язалася вивести Військо Запорозьке з війни проти Польщі. Українці зневажили вимоги московитів та вступили у союз зі Швецією, проти якої Москва воювала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коліївщина: козаків і селян четвертували

Головною вимогою Богдана Хмельницького було розділення Речі Посполитої після перемоги союзників. До Війська Запорозького мали відійти землі на схід від середньої Вісли і вся Білорусь. Ці вимоги Хмельницький висував Швеції з літа 1655-го, і тепер вона мусила з ними погодитися. Договір уклали у жовтні 1657 року після смерті Хмельницького.

На Чигиринській раді Жданович з Богуном підтримують претендента на гетьманство Івана Виговського.

Козацький загін Максима Залізняка 6 червня 1768-го вирушив із Холодного Яру під Чигирином в похід проти поляків. В Україні почалась Коліївщина.

Зараз ви читаєте новину «Запорожці здобули Варшаву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути