вівторок, 18 червня 2019 10:11

Заборонили російськомовні пісні

Заборонили російськомовні пісні
Композитора Ігоря Білозіра вбили за українську пісню Фото: Вікіпедія

Мораторій на виконання російських пісень наклали у Львові 18 червня 2000-го. Автор проекту ухвали - міський депутат Орест Друдль - переконував колег, що вона має винятковий характер відповідно до надзвичайних обставин. Вони склались у місті після смерті композитора Ігоря Білозора.

Композитора забили до смерті 8 травня 2000-го через інцидент у кав'ярні "Цісарська кава". Тоді Білозір із товаришами співав пісню "Перший сніг". Це не сподобалось російськомовним відвідувачам. Вони вимагали припинити співати. Хотіли послухати російський шансон.

"Серед нас присутній народний артист України Ігор Білозір. Ми виконуємо його пісню", - відповів їм журналіст Микола Гнатовский.

У відповідь компанія за столом почала ображати українську мову та українців. Конфлікт зупинили поліцейські.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український композитор зник безвісти

Згодом, коли Гнатовський і Білозір йшли додому, на них напали підприємець Юрій Калинін і син першого заступника Львівського відділення МВС Дмитро Воронов. Били по-звірячому. Композитор отримав смертельний пролам черепа. Помер у лікарні.

"Місто необхідно звільнити, принаймні, на деякий час від засилля російськомовної вульгарної попси", - зазначав Друдль.

Більшість депутатів приймає компромісне рішення – оголосили мораторій на трансляцію та виконання вульгарних іншомовних пісень на вулицях і площах та у громадському транспорті. Інформація що місто засмічує саме кримінальний російський шансон, не афішувалася. Телевізійні команди демонстративно залишили залу засідання після ухвали рішення.

28 липня у Львові у віці 72 років пішла з життя відома українська радіоведуча та музикознавець Марта Кінасевич. Причиною смерті стала важка хвороба, яка не піддавалася лікуванню.

Прощалися з журналісткою 30 липня у рідному Львові в капличці, що на Пекарській вулиці. А поховали на Янівському цвинтарі в родинному склепі.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили російськомовні пісні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути