Ексклюзиви
вівторок, 22 грудня 2020 10:43

Взялися за збереження найбільшої колекції плодових дерев в Україні
6

Будинок науки у Млієві
Фото: Ольга Осипенко
Селекцiонер Вiктор Чупринюк зi своїми яблуками, 1979 рік
Заступник директора з наукової частини Анатолiй Кучер та вчений серкетар Володимир Силенко у дослiдному саду, 1980-тi роки
Виставка сортiв садстанцiї
Дослiди проводить науковець Варвара Волошина, квiтень 2020-го

У грудні 1920-го розпочалися роботи по створенні садово-городньої станції на базі всесвітньо відомого плодово-ягідного розсадника вченого Левка Симиренка у Млієві на Черкащині. Зараз це Мліївська науково-дослідна станція помології ім. Левка Симиренка.

"Ще за Платона Симиренка з 1850-х у Млієві почали збирати колекцію плодово-ягідних культур. Його син Левко й онук Володимир продовжили цю велику справу, примножили її. Протягом багатьох десятиліть збиралася цінна колекція. Сьогодні вона найбільша в Україні і нараховує більше 3 тисяч видів і сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур. Це їхній генетичний банк. Але можна сказати й по-іншому: це всенародне, державне надбання і багатство. Яке, незважаючи на труднощі, наш колектив зберіг. Хоч це потребує чималих матеріальних затрат", - розповів Gazeta.ua директор станції Володимир Фільов.

За 10 років після заснування садово-городньої станції за участі Володимира Симиренка створили Український інститут садівництва в Китаєві під Києвом. Помолог очолив обидві установи.

"Піком розвитку станції у Млієві були 1987-1990 роки. З ініціативи тодішнього директора Миколи Артеменка створили надпотужну структуру - науково-виробниче об'єднання "Сад". У квітні 1989-ого станцію реорганізовали у Мліївський науково-дослідний інститут помології імені Левка Симиренка. Розширили напрямки науково-дослідних робіт. В інституті працювало близько 800 людей. Діяло більше 100 науковців, із них 20 – з науковими званнями. Решта трудилася на виробництві", - поділився керівник станції.

Крім того, НВО "Сад" включало в себе кілька десятків садово-городніх господарств Черкащини та за її межами. З ними були укладені угоди про взаємовигідну співпрацю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Застрелили українського садівника, який володів унікальною колекцією яблунь

"Ми й далі берегтимемо генетичний фонд плодово-ягідних культур України, бо розуміємо свою відповідальність і ті професійні обов'язки, які на нас покладені. Для науковців це почесна місія", - додав Володимир Фільов.

На території садової станції у Млієві Городищенського району на Черкащині у родовому будинку 25 листопада 1970-го відкрили музей вченого-помолога Левка Симиренка.

Унікальна родина Симиренків не має аналогів в українській історії. 4 покоління були видатними підприємцями і промисловцями, працювали над фундаментом економічної могутності України. Вони стали щедрими меценатами, які підтримували українську культуру та літературу. Були талановитими винахідниками, інженерами, вченими.

Зараз ви читаєте новину «Взялися за збереження найбільшої колекції плодових дерев в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути