понеділок, 23 вересня 2019 13:07

Воювали за жінок - 7 тис. років тому Європу сколихнула криза

Воювали за жінок - 7 тис. років тому Європу сколихнула криза
Період неолітичної революції (6-4 тис. до н.е.) не був таким спокійним, як вважали вчені Фото: welt.de

Археологи дійшли висновку, що 7 тис. років тому центральну Європу сколихнула сильна криза. На це вказують залишки сотень людей, які загинули насильницькою смертю.

Найбільше решток виявили у Херксхаймі, Німеччина. На думку вчених, такі знахідки суперечать тезам французького філософа Жан-Жака Руссо, який розповідав про щасливий вихідний стан людини. Насправді життя наприкінці періоду кам'яного віку не було мирним, а відзначалося спалахами насильства, повідомляє Die Welt.

Аналіз черепів показує, що всі люди були вбиті ударами в потилицю. Але найцікавішим є те, що серед скелетів немає молодих жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли мумію, вкриту татуюваннями

"Мабуть, жінки були найкращою здобиччю нападників, оскільки вони страждали від їхньої нестачі або хотіли завдати шкоди іншим групам шляхом пограбування", - розповідає археолог Харальд Меллер.

Брак жінок - лише один із симптомів кризи, яка сколихнула великі частини континенту близько 7 тис. років тому. Неолітична революція призвела до осілості населення, яке рідко контактувало з первісними мисливцями та збирачами. Але все ж між групами існували торгівельні контакти.

Близько 5 тис. до н.е. ознаки кризи посилилися. Теплий клімат змінився нестійким - сухим літом і холодною вологою зимою. Поганий урожай провокував війни за дедалі менші ресурси, які торкнулися релігійної сфери. Понад 1 тис. людей за 50 років принесли в жертву у кривавих ритуалах лише в одному місці. М'ясо здирали з кісток і, ймовірно, вживали у їжу, що свідчить про ранній канібалізм.

Міжнародна група вчених вивчила скам'янілі залишки людини епохи пізнього палеоліту (35 тис. - 8 тис. років тому) у печері у Південній Трансільванії, Румунія. Дослідники встановили, що вона померла насильницькою смертю.

Знайдений череп належав дорослій людині, яка жила 33 тис. років тому. Характерною ознакою знахідки є перелом правої кістки черепа.

Зараз ви читаєте новину «Воювали за жінок - 7 тис. років тому Європу сколихнула криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути