Ексклюзиви
неділя, 18 березня 2018 16:31

Ворохту називали "лижним Ельдорадо" - добірка 100-річних фото
25

Gazeta.ua пропонує переглянути світлини лижного курорту Ворохта 100-річної давнини. Тоді у путівниках для європейських туристів його назвали "лижним Ельдорадо". Кожного року його відвідувало від 3 до 5 тис. любителів зимових видів спорту та екзотичного відпочинку на Гуцульщині.

З кінця XIX століття Ворохта почала розвиватись як спортивно-туристичний центр. Цьому сприяло прокладання через Ворохту влітку 1894 року залізниці, а у 1895 році зведення кам'яного аркового мосту. У міжвоєнний період тут будують декілька пансіонатів для заможних туристів. Також тоді до послуг гостей курорту Ворохти були перші ресторації та кав'ярні "Залізнична", "Ясна", "Морське око", "Мекка", "Кристал".

Ворохта у 1910-1920-х роках
Фото: polona.pl
Ворохта у 1910-1920-х роках
Ворохта у 1910-1920-х роках
Ворохта у 1910-1920-х роках
Ворохта у 1910-1920-х роках

Ввечері, стомлені від заняття гірськими видами спорту, туристи могли відвідати танці, які тоді організовувались майже в кожній ресторації. Щосуботи та щонеділі можна було переглянути останні світові кінопрем'єри в єдиному кінотеатрі, що був розташований біля місцевого залізничного вокзалу. До послуг туристів були книгарня "Рух" та бібліотека, телефон, телеграф та радіо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали волинські родовища, з яких вивозили копалини у Європу 90 років тому

Любителі гуцульського фольклору могли послухати гуцульських пісень в закладі "Ґражда" - це був типовий для Гуцульщини комплекс житлового будинку і господарських будівель, які утворюють замкнутий, зазвичай, прямокутний дворик. "Ґражда" з її різними спорудами нагадує фортецю, проникнути до якої можна лише через ворота і хвіртку.

Пропонуємо переглянути раритетну колекцію фото міста Коломиї – тепер Івано-Франківська область, з фондів Австрійського державного архіву. Вони датуються 1914-1918 роками.

Тоді тривала Перша світова війна. Місто було в зоні бойових дій. Декілька разів його займали різні війська. Тому були частими грабунки та руйнацій.

Відомо, що 3 березня 1918-го в місті відбулось "свято державності і миру" - віче на підтримку дій уряду Української Народної Республіки. На ньому були присутні майже 32 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Ворохту називали "лижним Ельдорадо" - добірка 100-річних фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути