вівторок, 13 березня 2018 23:13

Волонтери знайшли могилу сотника УНР

Могилу сотника Армії УНР і співзасновника ОУН Осипа Твердовського відшукали волонтери благодійного фонду "Героїка" .

До цього історики знали лише, що Твердовський помер у м. Еш-сюр-Альзетт у Люксембурзі, повідомляє "Історична правда".

8 березня 2018 року волонтерка "Героїки" Олена Подобєд-Франківська розшукала довідку про смерть Твердовського, а згодом і саму могилу.

Автор: "Історична правда"
  Могила сотника УНР Осипа Твердовського
Могила сотника УНР Осипа Твердовського

Осип Твердовський похований на міському кладовищі Святого Йозефа. Могила розташована у лівій частині кладовища, сектор №89.

Українка зі США оплатила місце поховання до 2032 року. В одній могилі з Осипом Твердовським похований Олекса Чуб, ймовірно сотник Армії УНР.

Твердовський Осип Матвійович народився 01 листопада 1891 р. у Ніжині Чернігівської губ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отаман Блакитний переконав червоноармійців почати повстання проти більшовиків

З 1917 року брав участь в українізації російських частин. Був комендантом українізованого куреня. Отримав порання у боях під Тернополем у голову, потрапив до лікарні у Києві. Звідти під час наступу військ Муравйова втік до рідного Ніжина. Тут зі старшим братом Матвієм організував відділи Вільного козацтва.

Автор: "Історична правда"
  Осип Твердовський
Осип Твердовський

У 1918 році закінчив Інструкторську школу старшин у Києві, одержав призначення до новосформованої 3-ї пішої дивізії ІІ-го Подільського корпусу в Умані. У складі 12-го пішого Брацлавського полку переїхав до м. Тульчин, очолив інструкторську підстаршинську школу.

Під час Антигетьманського повстання перейшов на бік Директорії. Після смерті брата став комендантом саморобного панцирного потяга "Помста". Восени 1919 року потрапив до польського полону. Утримувався в таборах Ланцут і Берестя. З квітня 1920 року - у складі 6-ї стрілецької дивізії, знову служить на броньовику. 21 листопада 1920 року інтернований у Польщі.

Весною 1922 року Твердовський намагався нелегально перейти кордон в Україну. Після невдалої спроби переїздить до Франції. Працює на копальнях та фабриках. Оселяється у Люксембурзі, м. Еш-сюр-Альзетт.

Виступив співзасновником Легії українських націоналістів (ЛУН) і ОУН у Люксембурзі. Сучасники згадували про нього, як про видатного український мецената і щедрого благодійника.

Через загострення старої рани в голові був прооперований. Після невдалої операції 12 днів мучився і помер 16 квітня 1930 року.

19 лютого в Покровську, що в Донецькій області, відзначили сторіччя першого проголошення незалежності України в 1917 році. На честь цієї події в центрі міста встановили меморіальну дошку Нечипора Губі, сотнику Армії Української Народної Республіки.

Зараз ви читаєте новину «Волонтери знайшли могилу сотника УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути