Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2018 20:30

На Донеччині вшанували пам'ять земляка - сотника УНР

На Донеччині вшанували пам'ять земляка - сотника УНР
В Покровську вшанували пам'ять сотника УНР. Фото: Gfs

19 лютого в Покровську, що в Донецькій області, відзначили сторіччя першого проголошення незалежності України в 1917 році. На честь цієї події в центрі міста встановили меморіальну дошку Нечипора Губі, сотнику Армії Української Народної Республіки.

З ініціативою щодо увічнення пам'яті земляка звернулися представники громадських організацій, а сама акція стала можливою за підтримки місцевої влади та Міністерства інформаційної політики.

"Сьогодні ми згадуємо нашого видатного земляка, який сто років тому захищав українську незалежність", - каже Покровський міський голова Руслан Требушкін. - Минуло століття - і, на жаль, українці знову повинні зі зброєю в руках відстоювати нашу державність. Хочеться тільки побажати всім українському миру і злагоди якомога швидше.

"Вшанування героїв УНР, донеччан-патріотів має особливу важливість", - впевнений начальник сектора інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Міністерства інформполітики Віктор Литвинов. - "Тому що це ще раз доводить: Донбас - Україна і завжди нею був, що б не говорили наші вороги. Сьогоднішня акція - приклад того, як має працювати держава: громадськість виступає з ініціативою, центральні органи влади підтримують цю ініціативу, і місцева влада, без якої це взагалі було б неможливо, повністю сприяння в цій справі. Я хотів би подякувати керівництву міста, яке не залишилося осторонь і доклав усіх зусиль, щоб увічнити пам'ять героя".

Нечипор Данилович Губа народився 9 лютого 1892 на станції Гришине, яка перебувала на території сучасного Покровська. У роки Першої світової війни був мобілізований до російської армії, служив подосавулом 2-го Чорноморського полку Кубанського козачого війська. Після проголошення незалежності УНР вступив до війська молодої держави. У 1919 році очолював школу підстаршин 9-й Залізничній дивізії армії УНР. Добровольцем у складі 3-го кінного полку брав участь в Першому Зимовому поході - великому рейді по тилах Червоної і Білої армій. Після поразки УНР, по деякими даними, емігрував.

За словами керівника громадської організації "Українська ініціатива" Юрія Косенко і голови освітнього фонду "Лібера Лібераті" Максима Потапчука - ініціаторів заходу - підготовка до цієї події йшла протягом року.

" Коли ми говоримо про Донбас, слід пам'ятати: величезна кількість діячів Української Народної Республіки були вихідцями саме з Донбасу" , - коментує Юрій Косенко. "У розробці Четвертого універсалу Української Центральної ради, який проголосив повну незалежність УНР, брав участь Микита Шаповал, уродженець села Сріблянка поблизу Бахмута. Два його брата вовали за незалежність в рядах армії УНР. З Донеччини був і Микола Чернявський - видатний просвітитель і державний мислитель тієї епохи. Відомий громадський і військовий діяч УНР Микола Закоморний народився в Ясинуватій, а перша українська скаутська організація "Пласт", яку він заснував разом з Гончарівім-Гончаренко, виникла в Бахмутському повіті".

"Ми сьогодні знову відкриваємо десятки імен, які намагалися стерти з нашої пам'яті", - говорить Максим Потапчук. "Ця меморіальна дошка - перша в Донецькій області, але, звичайно, не остання".

За словами Потапчука, наступна акція із вшанування героя УНР пройде на Луганщині.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині вшанували пам'ять земляка - сотника УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути