вівторок, 19 січня 2021 09:01

Вогнехреща: почалося силове протистояння з владою

Вогнехреща: почалося силове протистояння з владою
Після прориву мітингувальників до парламенту 19 січня 2014-го, до лікарень звернулося 24 людини Фото: hromadske.ua

Майдан 19 січня 2014 року переріс у силове протистояння із владою. Після двохсоттисячного мітингу на майдані Незалежності активісти "Правого сектора" штурмували кордон охорони урядового кварталу. Ті події називали "Криваве водохреще" або "Вогнехреща".

Вони стали відповіддю на прийняття 16 січня "диктаторських законів". Штурм розпочався після того, як керівник партії "Батьківщина" Арсеній Яценюк на вимогу Майдану назвати єдиного лідера спротиву оголосив, що "це український народ".

Частина людей з Євромайдану вирішили пройти до будівлі Верховної Ради, щоб висловити протест. Дорогу їм перекрили бійці "Беркуту". Вони загородилися автобусами та вантажівками біля входу на стадіон "Динамо" ім. Валерія Лобановського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 150 тис. українців зібралися на майдані Незалежності

За повідомленнями столичних медиків, станом на 20:00 неділі по медичну допомогу звернулися 24 постраждалих під час сутичок на Європейській площі та біля стадіону "Динамо", 3 з них госпіталізували. У 2 — рвані рани, у 3-го — перелом руки.

З ночі на 20 січня сутички зі спецпризначенцями стали перманентні й жорстокі. У відповідь на обстріл феєрверками і закиданнями бруківкою та "коктейлями Молотова", міліція стала регулярно обстрілювати протестувальників гумовими кулями, світло-шумовими гранатами, снарядами із сльозогінним газом та поливати барикади з водометів.

1 грудня 2013 року на майдані Незалежності в Києві вийшли до 1 млн людей. Почалася Революції гідності.

Уночі 30 листопада спецпідрозділ "Беркут" влаштував на майдані силовий розгін протестувальників. Це обурило українців.

Наступного дня люди зібралися на Всеукраїнське віче. О 12:00 колона мітингувальників рушила з Михайлівської площі на вул. Володимирській до парку Шевченка. Далі йшли Хрещатиком, повз Бессарабську площу до майдану Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Вогнехреща: почалося силове протистояння з владою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути