понеділок, 11 грудня 2023 06:40

Мітингувальники відбили атаку силовиків

Мітингувальники відбили атаку силовиків
Силовики вчергове спробували розігнати Євромайдан Фото: lb.ua

У ніч на 11 грудня 2013 року "Беркут" та солдати внутрішніх військ здійснили чергову спробу розігнати Євромайдан у Києві. Протестувальники вистояли та витіснили силовиків за межі барикад.

Перед початком штурму судові виконавці зачитали людям на Майдані постанову Печерського районного суду з вимогою очистити центр міста від наметів і барикад та рішення Окружного адміністративного суду Києва з вимогою забезпечити вільне переміщення транспорту та людей центром. Відмова протестувальників виконувати протизаконні постанови і стала приводом для розгону.

Понад 5 тис. "беркутівців" у повній екіпіровці почали рухатися в бік вул. Інститутської, Михайлівської, Хрещатика. Атакували барикади та почали розбирати їх. Уламки укріплень кидали у вантажівки та вивозили.

Сигнал про масовий наступ на барикади та сутички киянам подав служитель Михайлівського золотоверхого собору Іван Сидор, який почав бити в дзвони. Згодом його підтримали семінаристи. Виходити з наметів та захищати барикади мітингувальників та містян закликали й зі сцени.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували книгу спогадів про Революцію гідності

"Беркуту" вдалося зруйнувати барикаду на Інститутській та прорватися в наметове містечко на Європейській площі. Утім, протестувальники та "беркутівці" зійшлися рядами, тіснили одне одного щитами. Подекуди силовики застосовували спецзасоби, зокрема сльозогінний газ. Поранень зазнавали з обидвох сторін.

Прорвати укріплення "беркутівці" не змогли навіть до світанку. Тоді до мітингувальників підходили вже нові сили. До 7:00 спецпризначенці відступили, а за годину їх остаточно витіснили за барикади. Дрібні сутички тривали ще декілька годин.

Згодом люди відновили та підсилили укріплення, почали встановлювати нові намети. Незаконні постанови суду не виконали, а спроба жорстокого розгону викликала обурення українців та міжнародний осуд.

1 грудня 2013 року на майдан Незалежності в Києві вийшли до мільйона людей. Почалася Революції гідності.

Уночі 30 листопада спецпідрозділ "Беркут" влаштував силовий розгін протестувальників. Це обурило українців.

Наступного дня люди зібралася на Всеукраїнське віче. О 12:00 колона мітингувальників рушила з Михайлівської площі на вул. Володимирській до парку Шевченка. Далі йшли Хрещатиком, повз Бессарабську площу до майдану Незалежності.

Марш розтягнувся від майдану до парку Шевченка. Цього ж дня мітингувальники зайняли будівлю КМДА і Будинок профспілок.

Зараз ви читаєте новину «Мітингувальники відбили атаку силовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути