вівторок, 24 листопада 2020 14:05

Майже 150 тис. українців зібралися на майдані Незалежності

24 листопада 2013 року в Києві на майдані Незалежності відбувся один з наймасовіших мітинг, який зібрав до 150 тис. осіб. Люди зібралися через відмову уряду підписати договір про асоціацію з Євроським Союзом. Заходи протесту призвели до повалення правління президента Віктора Януковича і його втечі за межі країни.

Автор: www.unian.ua
  24 листопада відбувся мітинг на Майдані
24 листопада відбувся мітинг на Майдані

З 2007 року між Україною та ЄС проводили тривалі переговори щодо підготовки Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Підписання Угоди планували 28 листопада 2013 року у Вільнюсі, але 21 листопада Кабінет міністрів України вирішив призупинити процес на невизначений термін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30 років тому українці вперше вийшли на Майдан

21 листопада, після оприлюднення рішення уряду, люди стали збиратися в Києві на майдані Незалежності. Там відбувся мітинг за участю близько 1,5 тис. осіб. Аналогічні заходи пройшли на центральни площах у Донецьку, Івано-Франківську, Луцьку, Харкові, Хмельницькому та Ужгороді, а також у містах Європи, США та Канади.

Автор: www.lvivpost.net/
  Мітингуючі у різних містах
Мітингуючі у різних містах

Мітинг 24 листопада прозвали Євромайданом. Громадяни одноголосно прийняли вимогу про відставку уряду Азарова, скасування рішення про відмову від асоціації з ЄС. протестувальники почали встановлення наметів.

26-27 листопада студенти київських університетів оголосили про попереджувальні страйки, у яких взяло участь до 15 тис. людей.

Події 30 листопада стали переломними. Влада наказала спецпідрозділу "Беркут" розігнати протестувальників. Жорстокість і свавілля правохоронців викликала осуд з боку великої частини суспільства.

Автор: 18000.com.ua
  Берутівці розганяють мітингувальників
Берутівці розганяють мітингувальників

З 1 грудня протести в Києві набули небаченої масовості. Люди захопили Київську міську адміністрацію, відбулись сутички з правоохоронцями біля будівлі Адміністрації президента, опозиція сформувала Штаб спротиву. Влада силами спецпідрозділів здійснила кілька невдалих спроб розігнати протестувальників, кількість яких у Києві невпинно зростала.

Переломний момент Євромайдану відбувся 20 лютого, коли Верховна Рада постановою визнала дії силових структур незаконними. 21 лютого 2014 року лідери опозиції підписали з Віктором Януковичем угоду щодо врегулювання кризи в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 років після Революції гідності: беркутівці стали героями музею

Верховна Рада проголосувала за Постанову про відновлення легітимного Конституційного ладу, що позбавило Януковича можливості впливати на дії уряду. Побоюючись за свою безпеку, у ніч з 21 на 22 лютого він залишив Адміністрацію президента та виїхав у Харків, а згодом через Крим — до Росії.

Автор: www.unian.ua
  Михайлівський собор став прихистком для протестувальників
Михайлівський собор став прихистком для протестувальників

22 лютого Верховна Рада України 328-ма голосами народних депутатів підтримала Постанову про усунення Віктора Януковича з посади президента України. Таке рішення аргументувала самоусуненням Януковича від виконання своїх обов'язків. На 25 травня 2014 року призначили позачергові вибори очільника країни.

Під час протестів у грудні 2013 - лютому 2014 року в Києві загинуло від тортур, побиття 108 осіб, поранено кілька тисяч. Кілька десятків вважається зниклими безвісті. Загибих учасників Євромайдану назвали Небесною сотнею. Перші церемонії прощання з ними відбулись на Майдані 21 лютого.

Через 3 дні проти колишнього президента Віктора Януковича, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та ряду посадових осіб порушено кримінальні справи за масові вбивства мирних громадян і їх оголошено в розшук.

16 листопада 2020 року Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт експрезидента Віктора Януковича.

Віктор Федович почав керувати країною 25 лютого 2010 року. Однак до кінця каденції не втримався на посаді: утік зі столиці увечері 21 лютого 2014 року після масових побиттів на майдані Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Майже 150 тис. українців зібралися на майдані Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути