неділя, 13 січня 2019 08:20

Вільнюський телецентр обороняли студенти з України

Вільнюський телецентр обороняли студенти з України
Захисники вільнюського телецентру намагаються зупинити радянський танк. Під гусениці потрапила одна з мітингувальників. Фото: news.tut.by

13 січня відзначається в Литві як День захисників свободи - в пам'ять про загиблих 13 січня 1991 року під час дій радянської армії у Вільнюсі. В сутичці між підрозділами радянської армії і місцевим населенням загинуло 14 чоловік і 150 отримали поранення.

В січні в різних містах Прибалтики під формальним приводом забезпечення весняного призову новобранців до Радянської Армії висадились численні підрозділи десантників. У ніч на 13 січня вони зайняли у Вільнюсі приміщення радіо і телебачення. Десятки тисяч жителів литовської столиці вийшли на вулицю і утворили живу стіну біля будинку парламенту. У зіткненнях, в яких проти беззбройних людей були застосовані танки і БМП, загинуло 14 чоловік. В обороні вільнюського телецентру брали також участь студенти-добровольці з України.

Керівник СРСР Михайло Горбачов дистанціювався від вільнюських подій. З протестами проти збройного конфлікту в Прибалтиці виступили державний секретар США Дж. Бейкер, уряди скандинавських і західноєвропейських держав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коханка президента в деталях розповідала подрузі про їхні стосунки

Під час розслідування вільнюських подій з боку литовської влади у злочині проти людяності було звинувачено 69 громадян Росії, України та Білорусі, які в цей період проходили у Вільнюсі військову службу. Однак покарано було лише двох із них. У січні 2016 в рамках справи щодо подій у Вільнюсі 1991 Генеральною прокуратурою Литви у злочинах проти людяності був звинувачений колишній міністр оборони СРСР Дмитро Язов.

У Сенаті США 7 січня 1999 року почалися слухання щодо імпічменту президента. Білла Клінтона звинуватили у брехні під присягою про стосунки з Монікою Левінскі. Клінтон був звинувачений по 11 пунктах.

Зараз ви читаєте новину «Вільнюський телецентр обороняли студенти з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути