вівторок, 15 червня 2021 19:00

Відтворили старовинні узори з рушників півдня України
14

Вишиті рушники є точними копіями виробів XIX - початку XX ст.
Фото: dumskaya.net
Вишиті рушники є точними копіями виробів XIX - початку XX ст.
Вишиті рушники є точними копіями виробів XIX - початку XX ст.
Вишиті рушники є точними копіями виробів XIX - початку XX ст.
Вишиті рушники є точними копіями виробів XIX - початку XX ст.

У філії регіонального історико-краєзнавчого музею "Степова Україна", що на вул. Ланжеронівській в Одесі, відкрили виставку "Чарівний світ рушників Одеської області".

Показали 38 виробів, створених руками вихованців центру дитячо-юнацької творчості "Еврика". Це копії оригінальних рушників кінця XIX - початку XX ст. Такі виготовляли на півночі регіону, пише "Думская".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симиренки замовляли вишиванки в київських монастирях

На виставці представили весільні, пісні, обрядові рушники. Також незвичайний рушник виконаний у техніці качалочкової гладі із зображенням собачок на повідку. Такий рушник жінки вишивали за одну ніч, перед тим як їхні чоловіки або сини вирушали на війну або полювання. Вважалося, що служитиме для них оберегом.

"Кожен рушник - зі своїм архаїчним орнаментом та власними символами. Їх головний посил в тому, щоб врятувати енергетику людини від злих сил", - каже в.о. директора "Степової України" Галина Загребенюк.

Виставка триватиме протягом двох місяців.

На території України традиція прикрашати одяг вишивкою зародилася в елітарному середовищі. Селяни почали вишивати одяг у XIX ст. У літературі часом можна прочитати про давність вишитого повсякденного одягу, але це міф.

Відомо шість найпопулярніших технік вишивки - гладдю, хрестиком, низзю, мереженням, бігунцем і плетінням. Найперші орнаменти були геометричними. Згодом з'явились зображення квітів та інші візерунки.

Візерунки української вишивки збирала Олена Пчілка. Альбом "Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки" вона видала у Києві 1876 року.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили старовинні узори з рушників півдня України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути