Вівторок, 18 лютого 2020 12:49

Відрізали голови й сушили - як норвежці заготовляли лосося 110 років тому
12

Норвегія здавна славилась експортертом риби
Фото: Бібліотека Бергенського університету
В'ялена риба є одним із найстаріших рибних продуктів
Норвегія здавна славилась експортертом риби
В'ялена риба є одним із найстаріших рибних продуктів
Норвегія здавна славилась експортертом риби

У колекції бібліотеки Бергенського університету в Норвегії зберігаються світлини рибалок 1912 року. Вони зроблені на тамтешніх морських берегах. На них видно купи лосося, як чистять рибу і розвішують сушити.

Про норвежців навіть кажуть, що в їхніх венах не кров, а морська вода. Їхнє життя завжди було дуже пов'язане з морем. Заселяли вони в основному узбережжя. В цих населених пунктах рибальство займає провідні позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З сітками, серпами і оприскувачами – як жили португальці у 1930-1950-х

Досі цілими родинами норвежці приїздять на узбережжя. Порибалити до Норвегії прибувають і з інших країн. Ловлять лосося, тріску, сайду, червоного окуня, палтуса, камбалу.

Унікальні кольорові світлини початку ХХ ст. зберігаються в цифровому архіві. Їх зробили в Норвегії.

Тоді країна входила до складу Швеції. Але поступово завойовувала національну автономію, утверджувала місцеві органи влади.

Зараз ви читаєте новину «Відрізали голови й сушили - як норвежці заготовляли лосося 110 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 172
Голосування Хто має отримати національну кінопремію "Золота дзиґа" за найкращий український фільм 2019 року?
  • Вулкан
  • Гуцулка Ксеня
  • Додому
  • Мої думки тихі
  • Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго
  • Інший фільм
Переглянути
Погода