четвер, 21 листопада 2019 23:13

Відкрили пам'ятник українській королеві

У Кракові, на території палацу Вєльопольських встановили київській княжні та королеві Франції Анні.

"За ідеєю президента Кракова пана Яцека Майхровського, ця локація символізуватиме не тільки історичний зв'язок Кракова та Києва, але й демонструватиме рівень довіри та тісної співпраці мерії столиці України та Історичної столиці Польщі", - повідомляє на прес-служба КМДА у Facebook.

На відкритті були присутні заступник президента Кракова Богуслав Космідер та київська делегація на чолі із заступником голови КМДА Валентином Мондриївським.

"Від імені київської міської влади і всіх киян дозвольте висловити щиру подяку всім, хто доклав зусиль до реалізації цього проєкту. Відкриття пам'ятника Анні Київській у Кракові для нас є дуже знаковим. Адже Краків – королівська столиця Польщі, став першою великою зупинкою доньки Ярослава Мудрого на її шляху до Франції. І не лише це пов'язує Анну з Польщею – майбутню Королеву Франції виховувала сестра Ярослава Мудрого Марія Добронега, яка, одружившись із польським князем Казимиром І Відновителем, стала Величною княгинею Польщі та матір'ю майбутнього князя Польщі Болєслава ІІ Сміливого", – розповів під час відкриття пам'ятника Мондриївський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик спростував 5 фейків про Анну Ярославну

Біля скульптури висадили 21 кущ білих троянд сорту Anne de Kyiv та червоні троянди місцевої селекції. Білі й червоні квіти символізуватимуть прапор Польщі.

Скульптура Анни є реплікою скульптури, встановленої у листопаді 2016 року в сквері Анни Київської на Львівській площі в Києві.

Автор: Укрінформ
  У Кракові відкрили пам'ятник Анні Київській
У Кракові відкрили пам'ятник Анні Київській
Автор: Укрінформ
  У Кракові відкрили пам'ятник Анні Київській
У Кракові відкрили пам'ятник Анні Київській
Автор: Укрінформ
  У Кракові відкрили пам'ятник Анні Київській
У Кракові відкрили пам'ятник Анні Київській

У бельгійському місті Арлон урочисто відкрили бронзову скульптуру королеви Франції, доньки Ярослава Мудрого Анни Ярославни. Пам'ятник подарувала громада Києва в рамках проекту "Шлях Королеви", повідомляє прес-служба КМДА.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили пам'ятник українській королеві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути