Ексклюзиви
середа, 11 грудня 2019 08:22

Відкрили цирк на честь Наполеона

Відкрили цирк на честь Наполеона
Паризький "Цирк д'Івер Бугліон" збудували на Єлисейських полях 1852-го. Фото: Tommaso Cuccioni

У Парижі відкрили найстаршу в світі циркову споруду 11 грудня 1852 року. Збудувати на Єлисейських полях стаціонарний цирк запропонував підприємець Луї Дежан. Вистави у ньому показували циркові трупи з різних країн.

Відомий французький скульптор Жан Жак Прадо створив барельєфи в класичному стилі для фасаду. Урочисте відкриття в 1852 році удостоїв візитом сам імператор Наполеон III, і в результаті цирк назвали в його честь. "Цирк Наполеона" увійшов в історію завдяки першому в історії акробатичному номеру з повітряною трапецією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарлі Чаплін для зйомок фільму найняв 2500 волоцюг

В 1934 в назві з'явилося прізвище нових власників - династії Бугліон і д'Івер, які досі тісно пов'язанаі з ним. Династія Бугліон і нині займається цирком: молоде покоління – ілюзіоністи, середнє – на арені з кінними номерами, а старше вирішує адміністративні питання. У грудні арену перетворюють в каток і дають льодові вистави.

У 1955 році в будівлі "Цирку д'Івер Бугліон" знімали голлівудську мелодраму "Трапеція" з Тоні Кертісом, Джиною Лоллобріджидою і Бертом Ланкастером.

26 червня 1925 року у Голлівуді відбулась прем'єра фільму Чарлі Чапліна "Золота лихоманка". Він був сценаристом, режисером, продюсером і виконавцем головної ролі. У 1953 році "Золоту лихоманку" визнали суспільним надбанням США. Стрічка мала величезний успіх.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили цирк на честь Наполеона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути