четвер, 02 серпня 2012 14:40

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

Ветерана УПА прокуратура допитала на вимогу Польщі

Ветерана УПА прокуратура допитала на вимогу Польщі
Степан Бакунець говорить, що готовий свідчити у будь-якому суді. Фото: poliskasich.org.ua

Нещодавно Дубровицькою районною прокуратурою, на запит Генеральної Прокуратури Республіки Польща, був допитаний ветеран УПА Степан Бакунець. Про це повідомляє Громадська ініціатива "Поліська Січ", на сайті якої було оприлюднені відеоспогади Бакунця.

На запит до прокуратири, там повідомили, що Бакунця допитали як свідка на вимогу Республіка Польща, в зв'язку з порушенням їхньою Генеральною Прокуратурою кримінальної справи "за фактами злочинів проти польського народу".

На думку "Поліської Січі", приводом для допиту стали роботи польського історика Ґжеґожа Мотики, в яких він звинуватив відділ УПА Григорія Перегійняка-"Коробки", в ліквідації польської колонії Паросля поблизу с. Антонівка в Сарнецькому р-ні, Рівненської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна мала сягати від Сяну до Дону" - Володимир Кубійович

Бакунець на запитання прокуратури розповів про свою участь в облозі бійцями УПА села Гута-Степанська (сьогодні село Гута Костопільського району Рівненщини) в липні 1943 року.

Облогу він пояснює тим, що в цьому населеному пункті переховувалось два десятка червоних партизан, які грабунками і нічними нападами на сусідні села тероризували українське населення. Тому, зі слів Бакунця, Гуту-Степанську УПА (ОУНб), взяли в облогу, і поставили вимогу видати "червону банду".

Але поляки не лише не видали "червоних бандитів", а й вбили трьох повстанців переговорників, що інакше як віроломство у військовій міжнародній термінології назвати не можна, вважає ініціатива. Зокрема, серед переговорників, Бакунець пригадує молодого хлопця на псевдо "Журавель", який був родом з сусідніх з Гутою сіл, і не раз до війни там бував. Тому хлопець пішов на перемовини з поляками. Вже після вбивства переговорників, почалась серйозна перестрілка внаслідок чого запалали будівлі Гуті-Степанській. Коли почались пожежі, поляки масово почали тікати з Гути. Втікачів, зі слів Бакунця, зупиняли і обшуковували на предмет зброї і відпускали.

В опублікованих польських спогадах про конфлікт під Гутою-Степанською стверджується, що в селі справді знаходився комуністичний партизанський загін кількістю у 80 осіб. Керував місцевою польською самообороною капітан Армії Крайової Владислав "Бомба" Коханський. Він співпрацював із радянськими партизанами Юзефа "Макса" Собесяка.

У вирішальний момент комуністи відступили з села, прихопивши з собою найкращу зброю оборонців, після чого поляки й почали масово тікати з Гути-Степанської, повідомляє "Поліська Січ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поет Олег Ольжич загинув від тортур у нацистському концтаборі

Також ініціатива зазначає, що коли Бакунець вперше розповідав про облогу Гути-Степанської для ГІ "Поліська Січ", то дуже жалкував з приводу того конфлікту. Адже за його твердженнями, там загинуло багато поляків, а "червоних бандитів" так і не знайшли. Після цього село Гута-Степанська припинило існувати.

Степан Бакунець наголосив, що готовий співпрацювати зі слідством і захищати честь свого підрозділу в будь-якому суді.

Один з ініціаторів "Поліської Січі" Микола Ляхович повідомив Gazeta.ua, пославшись на власні джерела у Генеральній прокуратурі: "Справа абсолютно безперспективна, оскільки навіть немає доказів того, що "бандерівці" брали участь у боях біля Паросля, що там був підрозділ "Коробки", а тим більше, що в цій операції брав участь Бакунець".

Зараз ви читаєте новину «Ветерана УПА прокуратура допитала на вимогу Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути