пʼятниця, 13 липня 2012 16:10

Бандерівці українізували діловодство Донбасу

Бандерівці українізували діловодство Донбасу

За гітлерівської окупації на Донбасі українська мова була в більшій повазі, ніж тепер. Утвердження її державного статусу в тому краї  – одне з головних заслуг членів бандерівської Організації українських націоналістів на чолі з обласним керівником Євгеном Стахівим.

"Оунівці" мали членів підпілля або своїх симпатиків серед міських голів - бургомістрів - у восьми містах та районах Донеччини. Скажімо, у Краматорську таким працював замісник бургомістра Гандзій, у Костянтинівці – "сввоїм" бургомістром був Вокарь, а його заступниками - Кирпенко й Петрусенко, в Макіївці - бургомістр Іванисенко.

Членами ОУН(б) були також керівники поліції Маріуполя Степанченко, Мар'їнки - Солод, співробітник поліційного відділу теперішньої Горлівки, а тоді Комсомольська Підуст. Тому й заохочувалося діловодство та спілкування у державних установах українською мовою.

До 1941 року мови на цих землях розвивалися стихійно. А 1942 року вперше в Донбасі було видано 7 наказів про запровадження української мови як державної в шести районах: Горлівському, Костянтинівському, Волноваському, Ольгинському, Овдіївському, Маріупольському Донецької області. Наприкінці цього року українську мову як державну запровадили у Луганській області.

245 шкіл з українською мовою навчання було у шести районах Донецької області на кінець 1942 року.

Правда, у часи німецької окупації дозволяли переважно чотирикласні школи. Скажімо, у Краматорську було відкрито 2 десятирічки з українською мовою навчання і 22 чотирикласні школи. У Слов'янську діяло 52 такі школи й одне сільськогосподарське училище.

Протягом 1943-1947 років на Донеччині було поарештовано і засуджено членів ОУН та їхніх симпатиків, зокрема й учителів української мови - близько 400 осіб. Більшість із них на сьогодні реабілітовані.

В 1953 році у Донецьку було розгромлено велику підпільну організацію ОУН(б) на чолі з Василем Підгородецьким. У 1955 році було викрито в Горлівці групу Андрунніка-Сіберанця. Останнім членом ОУН на Донбасі можна вважати Янковського. Агітував за самостійність України, за українську мову як державну, за що його й заарештували в Дзержинську 1958 року.

Цікаво, який рік страшніший для становлення на Донеччині української мови – 1942-ий чи 2012-ий?

Зараз ви читаєте новину «Бандерівці українізували діловодство Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути