вівторок, 23 липня 2019 13:57

"Вертаємо своє" - на Донбасі нетрадиційно відзначили звільнення міста від терористів

"Вертаємо своє" - на Донбасі нетрадиційно відзначили звільнення міста від терористів
У Сєвєродонецьку пройшов історичний фестиваль Фото: uinp.gov.ua

У Сєвєродонецьку на Луганщині стартував 5-й масштабний фестиваль "Історія.UA". Його започаткував Український інститут національної пам'яті. Мета - популяризація нових підходів до зацікавлення минулим і руйнування історичних міфів. Фестиваль приурочений до 5-річчя звільнення Сєвєродонецька та інших міст Луганщини, яке відзначається саме в ці дні.

"З фестивалем "Історія.UA" ми приїжджаємо на схід вдруге. Торік побували в Запоріжжі. Цього ж разу осередком проведення фестивалю обрали Сєвєродонецьк. Обрали не випадково, адже це місто теж пережило "російську весну", і 2014-го разом із іншими населеними пунктами Луганщини та Донеччини було звільнене українськими військовими від російських найманців", - йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали невідомі фото творців Голодомору

Гаслом фестивалю стали слова "Вертаємо своє". Мається на увазі повернення територій, людей і свободи на українські землі. Фестиваль складається із двох частин: лекційно-презентаційної та музично-мистецької.

"Саме національна пам'ять перетворює певну спільноту на свідому націю. І саме тому наші вороги робили все, щоб знищити нашу національну пам'ять, насаджуючи нам своїх героїв, свої пам'ятники, своє розуміння історії. Гасло "Вертаємо своє", яке супроводжує цю кампанію - воно і про історію. Ми маємо повернути не лише свою землю, але й власних героїв, власну гідність, власне розуміння минулого і того, що відбувається зараз. Від цього залежить і наша перемога, і наше майбутнє", – наголосив голова інституту Володимир В'ятрович.

В Україні запрацювала Національна комісія з реабілітації. Перше відкрите засідання відбулось у Києві 18 липня. Вона надає статус реабілітованих особам, які постраждали від політичних репресій комуністичного режиму в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Вертаємо своє" - на Донбасі нетрадиційно відзначили звільнення міста від терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути