середа, 18 квітня 2012 10:57

Вчені досліджують можливий підпис Шекспіра

Вчені досліджують можливий підпис Шекспіра
Фото з сайту livescience.com

Дослідники за допомогою високотехнологічної фотографії реконструювали підпис, який може належати Вільяму Шекспіру.

Досі не відомо хто зроби в напис "Wm Shakespeare" на титульній сторінці правового трактату "Archaionomia" — збірці саксонських законів, опублікованих в Англії в час правління Єлизавети І. Про це повідомив Ґрегорі Гейворт, професор англійської мови в університеті штату Міссісіпі.

Однак тепер Гейворт та його учні використовують нову технологію для виявлення написів на старих книгах, які ледь не були втрачені. Робота є частиною проекту Лазаря (The Lazarus Project) по відродженню пошкоджених текстів за допомогою методу мультиспектральних зображень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли невідомий раніше твір молодого Моцарта

Дослідники взяли фотографії старого тексту з дуже високою роздільною здатністю. Були досліджені фото, зроблені у 12 різних діапазонах, починаючи від ультрафіолетового до інфрачервоного, які не доступні людському оку. Потім вони використали програмне забезпечення, щоб об'єднати ці зображення в можливо більш ясне зображення тексту.

Таким чином, вчені можуть відновити аркуші, які були стерті, обпалені або навіть пошкоджені водою, повідомив Гейворт. Наприклад, в минулому році, проект Лазаря використав цю технологію для відкриття п'яти нових віршів письменника Вільяма Фолкнера з колекції, яка була пошкоджена вогнем.

Навесні цього року Гейворт прийняв групу студентів до бібліотеки Шекспіра у Вашингтоні, округ Колумбія, щоб дослідити начерки, які могли належати драматургу. Процес перевірки справжності підпису ще не почався, але вони вже відновили його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вальс песика" Шопен написав заради поцілунку

"Ми маємо чітке уявлення про те, як зараз виглядає підпис, і ми можемо порівняти його з підписами Шекспіра й підписами фальшивомонетників", - сказав Гейворт.

На даний час група розшифровує рядок вище підпису, які написані в 16 столітті. Він написаний іншими чорнилами, ніж підпис.

Зараз ви читаєте новину «Вчені досліджують можливий підпис Шекспіра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути