понеділок, 24 грудня 2018 08:20

В головній бібліотеці країни згоріла половина унікальних книг

В головній бібліотеці країни згоріла половина унікальних книг
Читальна зала. Фото: Library of Congress

В бібліотеку Конгресу США 24 грудня 1851 року згоріло близько двох третин з 55 тис. книг. Серед них - майже чотири тис. книг, переданих бібліотеці президентом Томасом Джеферсоном.

Бібліотека Конгресу була заснована в 1800 році, коли президент Джон Адамс виділив $5 тис. для придбання "книг, що можуть знадобитись в роботі Конгресу". Перша книга з'явилась в 1801 році, а 1802 році бібліотечний каталог вже налічував 964 томи і 9 карт.

Через 12 років британці, що окупували Вашингтон і спалили Капітолій, знищили всі 3 тис. книг з бібліотеки Конгресу. Через рік після пожежі з державного бюджету було виділено $168,7 тис. на відновлення бібліотеки. Левова частка цих коштів пішла на будівельно-ремонтні роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені створили товариство для популяризації народної мови

Головне багатство Бібліотеки Конгресу - її унікальні за обсягом та змістом фонди. На 1998-й вона налічували 115 505 695 одиниць на 460 мовах світу, на безлічі різних носіїв. Бібліотек зберігає понад 26 млн. книг. Переважну частину бюджету Бібліотеки складають федеральні асигнування, які збільшуються з кожним роком.

Бібліотека Конгресу відкрита для публіки для проведення досліджень та екскурсій з гідом. Вона має 18 читальних зал на 1460 читацьких місць.

20 грудня 1868 року у Львові вчені та митці заснували товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Організатори вживали чисту народну мову та намагалися впроваджувати її в пресу і театр, школу і науку.

Зараз ви читаєте новину «В головній бібліотеці країни згоріла половина унікальних книг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути