Ексклюзиви
четвер, 20 грудня 2018 08:21

Вчені створили товариство для популяризації народної мови

Вчені створили товариство для популяризації народної мови
Колишній будинок "Просвіти", Львів. Фото: Вікіпедія

20 грудня 1868 року у Львові вчені та митці заснували товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Організатори вживали чисту народну мову та намагалися впроваджувати її в пресу і театр, школу і науку.

Члени "Просвіти" організовували читальні, видавали українські підручники для шкіл, які на перших порах виходили за редакцією відомого українського письменника Юрія Федьковича. В ній активно працювали Леся Українка, Борис Грінченко Михайло Коцюбинський, Іван Франко, Михайло Грушевський, Іван Карпенко-Карий, Семен Гулак-Артемовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наймолодший князь-спадкоємець переміг усіх братів

Першим головою новоствореного Товариства обрано молодого, але загальновідомого музиканта, диригента та письменника, професора академічної гімназії Анатоля Вахнянина. Незважаючи на складні політичні умови, "Просвіта" розвивалася стрімкими темпами не лише у Львові – за сприяння просвітян філіали Товариства відкривалися як у Галичині, так і на Лівобережній України. У 1934 році "Просвіта" нараховувала понад три тисячі філіалів.

Після заснування "Просвіти" її філії утворено в Станиславові, Коломиї, Кутах, Делятині. 1939 рік став останнім роком існування "Просвіти". Сталінські соратнки знищили у центральному будинку Товариства (площа Ринок, 10) його архів, цінні історичні документи і рукописи, друковану продукцію. Так вони вчинили з осередками "Просвіти" і в інших містах і селах. Відтоді Товариство "Просвіта" існувало лише за межами України.

Син Володимира Великого Ярослав Мудрий 2 грудня 1015 року посів у Києві княжий престол. Під час його правління Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили товариство для популяризації народної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути