Ексклюзиви
неділя, 02 грудня 2018 08:20

Наймолодший князь-спадкоємець переміг усіх братів

Наймолодший князь-спадкоємець переміг усіх братів
20 лютого 1054 року помер князь Київський Ярослав Мудрий. Фото: "Народна армія"

Син Володимира Великого Ярослав Мудрий 2 грудня 1015 року посів у Києві княжий престол. Під час його правління Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу.

Ярослав Мудрий народився у Києві в 978 році. Він був третім сином ­Володимира Великого від ­однієї з дев'яти його офіційних дружин — полоцької княжни Рогніди. Мав уроджену ваду — його права нога була довша за ліву, а коліно й таз — ушкоджені. За твердженнями антропологів, які досліджували останки Ярослава, каліцтво — наслідок передпологової травми.

1011 року несподівано помирає найстарший син Володимира — Вишеслав. Однак князь всупереч традиції не послав на північ наступного за віком сина — Святополка, а лишив його в Турові. До Новгорода поїхав Ярослав. А вже ­1014-го і Святополк, і Ярослав повстали проти батька.

Святополка батько кинув до темниці, а покарати Ярослава не встиг — помер. Святополк виривається з темниці й тікає до тестя, Борис вирішує не претендувати на престол, а підтримати Святополка як старшого брата. Між Ярославом з одного боку й Борисом та Святополком з другого відбуваються три битви. У вирішальній — на річці Альті — перемагає Ярослав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Візантійська принцеса опиралася шлюбу з Володимиром Великим

Під час його правління Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу. Було завершено розпочате Володимиром Святим розширення меж столиці Русі — Києва, насипано нові оборонні вали були ще за Володимира Святого. Збудовано Золоті ворота, Лядську браму, Жидівські ворота, Георгіївський та Софійський собор, в якому згодом було поховано в саркофазі Ярослава Мудрого та його дружину Ірину. Створив бібліотеку Софійського собору.

За часів його правління було засновано міста Юр'єв (нині — Тарту), Корсунь, Гюргів (нині — Біла Церква), розбудовано Чернігів, Переяслав, Володимир-Волинський, Турів, встановлено династичні зв'язки з королівськими дворами Швеції, Норвегії та Франції. Продовжувалося карбування срібних монет. Останні роки життя Ярослав провів у Вишгороді. По смерті Ярослава Мудрого залишилися п'ять синів, між якими розгорнулась боротьба за владу.

20 лютого 1054 року у Вишгороді, сучасна Київська обл. помер великий князь київський Ярослав Мудрий. На момент смерті йому було 76 років. Київський престол наслідував його син Ізяслав Ярославич.

Зараз ви читаєте новину «Наймолодший князь-спадкоємець переміг усіх братів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути