Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2022 12:05

У церкві трагічно загинули віряни

У церкві трагічно загинули віряни
Пожежа стала найбільшою в історії Чилі. На фото: "Порятунок". Картина Ернеста Шартьє (1816-1877)

В єзуїтській церкві Товариства Ісуса в Сантьяго в Чилі 8 грудня 1863-го спалахнула пожежа. Загинули близько 2,5 тис. людей. Пожежа стала найбільшою в історії країни.

Ввечері під час богослужіння від гасової лампи спалахнула завіса, що прикрашала стіну. Храм був заповнений – люди прийшли на урочисту месу до Дня непорочного зачаття. Священики пішли у ризницю, замкнувши за собою двері, з ними зуміло піти кілька чоловіків. Ніхто з них не постраждав. Полум'я поширилося на стелі. Двері переповненої будівлі були зачинені. Палаючі шматки стелі падали на натовп, запалюючи волосся та одяг. Швидко залишаити храм заважали широкі спідниці жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус знищив велике місто

Півтисячі людей втекли, вони вискочили у бічні двері, коли спалахнув вогонь. На виході з церкви утворився завал з людських тіл. Ті, хто був зовні висмикували людей з цієї купи. Так вдалося врятувати ще кілька десятків людей.

Обвал купола церкви поховав всіх, хто залишалися в церкві. Загинули близько 2,5 тис. людей. На впізнання тіл та розбирання завалів знадобилося 10 днів. Поховали їх у братській могилі на кладовищі Сантьяго. Пожежа стала найбільшою в історії Чилі. Через 11 років після катастрофи там встановили пам'ятник.

В Лондоні 2 вересня 1666-го почалася Велика пожежа. 70 тис. жителів залишилися без домівок. На Пуддінг-Лейн загорівся дім королівського пекаря Томаса Фаррінера. Він забув на ніч загасити піч.

Вогнем була охоплена вся вулиця, а за два дні згоріло дві третини міста. Пекар разом з сім'єю і слугами врятувалися. Згоріло дві третини міста – зокрема ратуша, королівська біржа, 13,2 тис. будинків, 87 церков. 70 тис. жителів залишилися без домівок.

Зараз ви читаєте новину «У церкві трагічно загинули віряни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути