пʼятниця, 02 вересня 2022 07:05

Пожежа знищила половину міста

Пожежа знищила половину міста
У пожежі згоріло дві третини міста – ратуша, королівська біржа, 13,2 тис. будинків, 87 церков. Фото: museumoflondonprints.com

В Лондоні 2 вересня 1666-го почалася Велика пожежа. 70 тис. жителів залишилися без домівок.

На Пуддінг-Лейн загорівся дім королівського пекаря Томаса Фаррінера. Він забув на ніч загасити піч. Вогнем була охоплена вся вулиця, а за два дні згоріло дві третини міста. Пекар разом з сім'єю і слугами врятувалися.

Вогонь охопив вулиці і припортовий склад з гасом, свічками, спиртом і вугіллям. Склад спалахнув, і пожежа стала поширюватися містом у різних напрямках і з великою швидкістю. Незважаючи на земляні вали, вона охопила практично все місто, яке було переважно з дерев'яних будівель.

Багато з них були вкриті соломою і розділені вузькими вуличками. Вогонь був настільки сильним, що його було видно за 50 км від міста. Разом із тим пожежа знищила розсадники холери. Тільки за минулий рік вона забрала життя близько 100 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли пристрій для гасіння пожежі

Лише 5 вересня пожежа в Лондоні почала спадати, а 6 вересня її вдалось загасити. Згоріло дві третини міста – зокрема ратуша, королівська біржа, 13,2 тис. будинків, 87 церков. 70 тис. жителів залишилися без домівок. Через декілька днів за наказом короля Карла II почалась відбудова міста з цегли або каменю. 1670-го в пам'ять про Велику лондонську пожежу біля її епіцентру встановлено меморіальну колону заввишки близько 70 м.

Велика пожежа спалахнула у Львові 3 червня 1527 року. Вона знищила майже все місто, а з ним і стару готичну забудову.

Перше вогнище виникло увечері у броварні Григорія Шолтиса з Клепарова, а справу довершив вітер, який швидко розніс вогонь на сусідні дерев'яні будинки. До ранку, окрім головних вулиць міста, запалало й передмістя. Зусиллями городян, магнатів та королівського уряду Польщі місто було відбудовано, але кардинально змінило зовнішній вигляд.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа знищила половину міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути