неділя, 07 лютого 2021 08:20

Винайшли пристрій для гасіння пожежі

Винайшли пристрій для гасіння пожежі
На початку XX століття в Росії відкрили новий засіб гасіння пожеж - вогнегасну піну. Фото: https://clubhistory.ru

Асмериканець Алансон Крей 7 лютого 1863-го у Вірджинії запатентував перший вогнегасник. У пристрої використовувався водний наповнювач.

Ще до появи вогнегасника винахідники придумували різні пристосування для приборкання вогню. У XVII столітті вперше для гасіння почали застосовувати скляні колби з водою. Пізніше стали використовувати дерев'яні бочки, заповнені водою і оснащені запалом з чорним порохом. Бочка вибухала, а вода гасила полум'я. Цей вогнегасник був використаний при гасінні пожежі в Лондоні в 1729 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кольорові телевізори витіснили автокінотеатри

Перший переносний вогнегасник винайдений англійським капітаном Джорджем Вільямом Менбі в 1813 році. Пристрій перевозили на візку. Це мідна посудина, заповнену вуглекислим калієм - поташем. Рідина знаходилася в посудині під тиском стисненого повітря і випускалася при відкритті крана.

Американський інженер Алан Крей запатентований перший вогнегасник. У пристрої використовувався водний наповнювач. На практиці ефективність цього приладу була досить низькою. На початку XX століття в Росії відкрили новий засіб гасіння пожеж - вогнегасну піну. Зараз є різні типи та види вогнегасників.

Перший кінодром відкрили 6 червня 1933-го у місті Камден, штат Нью-Джерсі. Вартість сеансу становила 25 центів з людини. Окремо платили ще 25 центів за авто. Він проіснував три роки, але завоював популярність. Автокінотеатри з'явилися практично у всіх штатах.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли пристрій для гасіння пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути