Ексклюзиви
четвер, 17 серпня 2023 08:40

Землетрус знищив велике місто

Землетрус знищив велике місто
13 країн надали допомогу постраждалим в Ізмітському землетрусі. Фото: ntv.com.tr

На Північному Заході Туреччини в місті Ізміт 17 серпня 1999-го відбувся землетрус силою 7,4 бала за шкалою Ріхтера. Це був один із найбільш руйнівних землетрусів ХХ століття.

Місто Ізміт знаходиться за 100 км від Стамбула. Зона руйнування охопила територію площею близько 30 тис. кв. км в найбільш густонаселеній північно-західній частині країни, торкнувшись й частини Стамбула.

Підземний поштовх практично вщент зруйнував Ізміт, на місцевому нафтопереробному заводі виникла пожежа. Стамбул залишився без електрики - сталося автоматичне відключення електромережі. 150 тис. жителів Туреччини ще довгий час були змушені жити в контейнерних будинках. У регіон доставлялася допомога, зібрана за допомогою гуманітарних організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус і цунамі спустошили острів

Число жертв землетрусу - понад 15 тис. осіб, ще 25 тис. осіб отримали поранення. 600 тис. залишилися без даху над головою. Загиблих терміново ховали в братських могилах, аби запобігти поширенню хвороб. У місті знищені усі лінії електропередачі і зв'язку, серйозно постраждали лінії водопостачання.

Збиток оцінили в $25 млрд. 13 країн надали допомогу постраждалим в ізмітському землетрусі, виславши літаки з медикаментами, продуктами харчування та фахівцями для надання першої допомоги і проведення рятувальних робіт.

У Венесуелі 12-го березня 1812-го стався землетрус. Найбільше постраждала столиця Каракас. Землетрус у Венесуелі потужністю 7 балів за шкалою Ріхтера стався на свято Чистого четверга. Якраз вирувала війна за незалежність Венесуели.

Діюча влада пояснили це божественним покаранням за повстання проти іспанської корони. Архієпископ Каракаса сказав, що місцеві заслужили цю біду. До 1830-го Каракас відбудували – і він залишається столицею досі.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус знищив велике місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути