неділя, 08 серпня 2021 08:20

Землетрус і цунамі спустошили острів

Землетрус і цунамі спустошили острів
Землетрус 1303-го зруйнував прибережні портові міста. Залишки руїн є і досі. Фото: CaracasAvila

На острові Крит 8 серпня 1303-го стався землетрус магнітудою 8 балів за шкалою Ріхтера. Зруйнував місто Геракліон і призвів до загибелі кількох тисяч людей.

Критський землетрус відбулося на світанку 8 серпня. Викликав сильне цунамі висотою в 9 м, яке накрило Крит. В літописах згадується, що більшість жертв - це жінки і діти. Було знищено багато кораблів, деякі з них були відкинуті вглиб острова. Зруйновано портове місто Акко, розташований на узбережжі. Землетрусів такого масштабу в цьому регіоні більше не відбувалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус зруйнував місто

Хоча точне місцезнаходження епіцентру землетрусу не визначено, прийнято вважати, що він виник між Критом і Родосом. Землетрус завдав шкоди великій території, включаючи Крит, Пелопоннес, Родос, Каїр, Дамаск і Кіпр. Відчувався в Константинополі і Тунісі. В Єгипті землетрус зруйнував частину Великої піраміди та зніс мінарети на багатьох мечетях.

80 тис. людей загинули під час землетрусу в Шемасі, Азербайджан, 25 листопада 1667-го. Місто було зруйноване вщент підземними поштовхами. Найбільш руйнівний землетрус стер місто з лиця землі.

Вважається, що саме через часті землетруси почався занепад Шемахи, яке колись було одним з квітучих міст світу. Останній удар стихія завдала Шемасі 1902-го. Тоді місто знову повністю зруйновав землетрус.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус і цунамі спустошили острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути