Ексклюзиви
середа, 07 жовтня 2015 12:15

В Азербайджані знайшли пам'ятки епохи неоліту

В Азербайджані знайшли пам'ятки епохи неоліту
Фото: wikimapia.org

Близько двох сотень стародавніх артефактів знайшла міжнародна азербайджано-німецька археологічна експедиція. Вона веде розкопки в Міль-Карабахському регіоні республіки. 

За даними керівника експедиції - професора Гейдельберзького університету Німеччини Барбари Хельвін, знахідки належать до періоду від епохи неоліту до пізнього середньовіччя. Зокрема, під час розкопок на території древнього поселення Камільтепе на території Агджабединського району знайшли залишки округлої споруди з цегли-сирцю. Вчені вважають, що ця будівля, висота бічних стін якої сягає трьох метрів, належить до епохи неоліту і свідчить про досить високий рівень розвитку на цій території стародавньої глиняно-цегляної архітектури.

Дослідників також зацікавили знайдені тут траншеї. За словами Хельвін, подібні земляні споруди виявлені вперше підчас археологічних розкопок на Кавказі. Спочатку вчені припустили, що це водопровідні арики. Проте потім було встановлено, що стіни траншей викладені цеглою з необпаленої глини. Це наштовхує археологів на думку про те, що траншеї могли використовуватися в оборонних або господарських цілях. Як зазначила керівник експедиції, це найдавніша з пам'яток в Камільтепе. Передбачається, що траншеї відносяться до шостого тисячоліття до нашої ери.

"Розкопки в Міль-Карабахському регіоні показують, що в епоху неоліту і енеоліту ця територія мала чудовий ландшафт і джерела питної води. Це створило можливість для формування тут осілої землеробської культури", - сказала керівниця експедиції. Нині члени міжнародної експедиції займаються реєстрацією та картографування виявлених пам'яток.

Зараз ви читаєте новину «В Азербайджані знайшли пам'ятки епохи неоліту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути