понеділок, 07 жовтня 2019 14:08

Український правозахисник загинув у російській лікарні

Український правозахисник загинув у російській лікарні
Валерій Марченко спеціалізувався на перекладах з польської та азербайджанської мов Фото: lb.ua

Український правозахисник і перекладач Валерій Марченко помер у тюремній лікарні в Ленінграді - тепер Санкт-Петербург 7 жовтня 1984-го. Важкохворий чоловік мав відбувати 10 років таборів і 5 років заслання.

Вперше засуджений 1973-го за типовою для дисидентів того часу статею "антирадянська агітація та пропаганда". Судили за критичні статті, переклади з польської але найбільше закидали популяризацію праці Івана Дзюби "Інтернаціоналізм чи русифікація?".

Марченку призначили 6 років тюрми та 2 роки заслання. Відбував покарання у Пермі. Там познайомився з дисидентом Іваном Світличним і багатьма іншими українцями. У камері писав твори про життя політв'язнів у радянських таборах. Записував різні інтерв'ю. Переклав Декларацію незалежності США, твори Вольтера, Едгара Аллана По, Роберта Бернса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцов готовий був і далі сидіти в російській тюрмі - правозахисник

Вийшов на волю інвалідом із нирковою недостатністю. Продовжував виступати проти тоталітарного режиму.

Вдруге чоловіка арештували 23 жовтня 1983-го. Винним на суді себе не визнав. Отримав максимальне покарання як "особливо небезпечний рецидивіст та пропагандист". Із родини стягнули 159 крб. на "користь держави". У таборах у Пермі пробув недовго. За рік повністю відмовили нирки, врятувати у лікарні його не змогли і не хотіли.

Валерія Марченка реабілітують лише 1990-го завдяки протесту тодішнього голови Верховного суду УРСР Олександра Якименка.

Українського дисидента Михайла Гориня засудили до 10 років позбавлення волі в таборах 25 червня 1982-го. Тоді ж до вироку додали ще 5 років заслання. Судили за статтями 62 і 179 Кримінального кодексу УРСР – антирадянська агітація, пропаганда. У таборах Пермі громадські діячі-співкамерники приймають його до Української Гельсінської групи. Тоді ж Михайло пише психологічні нариси про співкамерників - Василя Стуса, Олексу Тихого, Валерія Марченка, Юрія Литвина. Згодом їх усіх закатують.

Зараз ви читаєте новину «Український правозахисник загинув у російській лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути