середа, 22 серпня 2018 10:40

Українська сотня оточила будівлю російського уряду

Українська сотня оточила будівлю російського уряду
Серпневий путч, перші жертви. Фото: Bigmir.net

22 серпня 1991 року з кримського селища Форос до Москви повернувся президент СРСР Михайло Горбачов. Його блокували там члени ГКЧП (Державний комітет з надзвичайного стану. - Gazeta.ua). Вони хотіли відсторонити президента від влади і припинити демократичні зміни в країні. Цього ж дня членів комітету почали арештовувати. Опір гекачепістам у Москві чинила українська сотня, яка брала участь у оточенні будинку уряду.

Економічна і політична криза кінця 1980-х років поставила суспільно-політичне питання про необхідність реорганізації Радянського Союзу. На референдумі про збереження СРСР 17 березня 1991 року більшість громадян проголосували за збереження та оновлення СРСР. Новий союзний договір мали підписати 19 серпня.

За день до того, президента Михайла Горбачова взяли під домашній арешт в урядовій резиденції в Форосі. Владу в країні захопив ГКЧП - проголосив себе органом "для управління країною і ефективного здійснення режиму надзвичайного стану".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горбачова взяли під домашній арешт з метою збереження СРСР

Проти путчистів виступило керівництво Росії та інших республік. Першого ж дня перевороту російський президент Борис Єльцин закликав громадян до опору. До будинку Верховної ради РРФСР почали прибувати москвичі. Будували барикади. Уряд підтримувала частина військових з бойовою технікою.

21-го серпня у мітингу взяли участь більш ніж 100 тисяч громадян. Окрім російських діячів, опір ГКЧП у Москві чинили й українці. У центрі Москви була утворена Українська сотня, якою керував український дисидент Григорій Куценко. Протестувальники тримали оборону Білого дому зі сторони Москва-ріки.

24 серпня Михайло Горбачов розповсюдив заяву, якою засудив участь керівних органів компартії в державному перевороті. Він склав з себе повноваження Генерального секретаря партії. Цього ж дня Борис Єльцин видав указ про припинення діяльності компартії РРФСР. Символом остаточного краху перевороту став демонтаж пам'ятника Феліксу Дзержинському біля будівлі КГБ.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «Українська сотня оточила будівлю російського уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути