понеділок, 18 серпня 2014 11:15

Горбачова взяли під домашній арешт з метою збереження СРСР 23 роки тому

23 роки тому цього дня відбувся Серпневий путч.

Автор: znaimo.com.ua
  Прес-конференція ГКЧП - у центрі Геннадій Янаєв
Прес-конференція ГКЧП - у центрі Геннадій Янаєв

18 серпня 1991 року з метою збереження СРСР президента Михайла Горбачова усунули від влади. Його взятий під домашній арешт під час перебування в урядовій резиденції в Форосі (Крим). Владу в країні на себе перебрав Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС), який проголосив себе органом "для управління країною і ефективного здійснення режиму надзвичайного стану".

До складу Державного комітету з надзвичайного стану увійшли прем'єр-міністр СРСР, міністри оборони і внутрішніх справ, голова КДБ та ряд інших. Очолив цей орган віце-президент СРСР Геннадій Янаєв.

Автор: znaimo.com.ua
  Борис Єльцин після поразки ГКЧП. 22 серпня 1991
Борис Єльцин після поразки ГКЧП. 22 серпня 1991

У першій своїй відозві ДКНС припиняв у країні діяльність небажаних новому режиму органів влади і управління, політичних партій і масових рухів, заборонив проведення мітингів, вуличних походів, демонстрацій та страйків, встановлював контроль за засобами масової інформації.

Під приводом дотримання надзвичайного стану в Москву було введено війська, а у Форосі було взято під домашній арешт президента СРСР Михайла Горбачова.

24 серпня Михайло Горбачов розповсюдив заяву, якою засудив участь керівних органів компартії в державному перевороті, запропонував ЦК КПРС саморозпуститись та склав з себе повноваження Генерального секретаря ЦК КПРС.

Зараз ви читаєте новину «Горбачова взяли під домашній арешт з метою збереження СРСР 23 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути