середа, 25 квітня 2018 12:21

Українець став найкращим гітаристом Європи

Українець став найкращим гітаристом Європи
200 років тому народився Марко Соколовський. Фото: abc-guitar.narod.ru

25 квітня 1818 року в Погребищі, сучасний райцентр на Вінниччині, народився музикант Марко Соколовський. Він був визнаний найкращим гітаристом Європи.

Він зацікавився музикою з дитинства, грав на скрипці та віолончелі. Захопився шестиструнною гітарою після того, як до їхнього містечка заїхала група циган.

Музикант придбав собі інструмент всупереч волі батьків. Вони вважали, що його захоплення компрометує знатний рід. Марко Соколовський покинув батьків і подався до мандрівних циган.

Перед публікою Соколовський вперше виступив у Житомирі в віці 23 роки з концертом для гітари мі-мінор. Виступ мав успіх і музикант почав давати концерти в інших містах. З початку 1850-х рр. він з великим успіхом гастролював у Петербурзі, Києві, Мінську та Вільнюсі .

8 березня 1857 року Соколовський дав концерт у найбільшому залі Москви - в залі Благородного зібрання. "Московские ведомости" 21 березня 1857 відзначили, що на його концерті було понад 1 тис. слухачів. У 1858 музикант починає гастролювати за кордоном. Він дає концерти у Німеччині, Австро-Угорщині, Італії, Франції, Англії. У Відні в 1859-му йому було вручено диплом, який стверджував його в званні першого гітариста Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові зірки музичної сцени мають українське коріння

Німці називали Марка Соколовського "великим артистом", французи - "Паганіні гітари", італійці - "Боттезіні гітари", англійці - "королем гітаристів", поляки - "Костюшко гітаристів"

"Ви б послухали, як він виконував Шопена, ви б подумали, що Шопен писав виключно для гітари", - писав композитор Олександр Дюбюк.

Останні роки свого життя Соколовський провів у Москві та Вільнюсі. Помер 25 грудня 1883 року у Вільнюсі. Похований на цвинтарі Расу.

30 жовтня 1882 у селі Романівка сучасного Теребовлянського району Тернопільської обл. народився художник Михайло Бойчук. Був старшим сином у селянській родині.

Ще дитиною любив малювати, але більшість часу забирали домашні клопоти. У 1890-х сім'я жила в селі на Тернопільщині й мала велике господарство. Хлопець пас корови і вівці.

Зараз ви читаєте новину «Українець став найкращим гітаристом Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути