понеділок, 30 жовтня 2017 20:22

Фрески Михайла Бойчука заштукатурили після його розстрілу

Фрески Михайла Бойчука заштукатурили після його розстрілу
135 років тому народився Михайло Бойчук. Фото: youth.tobm.org.ua

30 жовтня 1882 у с. Романівка сучасного Теребовлянського району Тернопільської обл. народився художник Михайло Бойчук. Був старшим сином у селянській родині.

Ще дитиною любив малювати, але більшість часу забирали домашні клопоти. У 1890-х сім'я жила в селі на Тернопільщині й мала велике господарство. Хлопець пас корови і вівці.

"Хотів поучитися. Шукав церковних малярів, які б мені усе показали. Та не міг найти. У 12 років я зрозумів, що як не допоможу собі чимсь сам, то зостануся навік хліборобом. Упав на думку сільський учитель, який мене більш розумів. Він намислив оголосити в часописах, що є такий хлопець, здібний до малярства або до вирізування на дереві", - розповідав він громадському діячеві Євгену Бачинському.

Замітку в сільській газеті помічає художник Юліан Панькевич зі Львова. Забирає Михайла до міста. Влаштовує прибирати майстерні "Товариства для розвою руської штуки". Хлопець отримує за це по 7 гульденів на місяць. Цих грошей ледь вистачає на харчування та одяг. Михайло Грушевський замовляє у нього ікони. Вибиває у Науковому товаристві ім. Шевченка 50 гульденів стипендії для Бойчука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник створив виставку із підслуханих слів

Художник їде вчитися до Кракова. Там зустрічається з митрополитом Андреєм Шептицьким. Він відправляє Бойчука до Мюнхенської академії мистецтв. Потім підтримує, коли митець їде до Парижу.

Там Михайло зустрічається з модерністами Пабло Пікассо та Андре Дереном. Засновує свою школу. Створені разом з учнями полотна показують на виставці "Відродження візантійського мистецтва".

Через два роки Бойчук повертається додому. Працює у Національному музеї Шептицького. Відчищає та консервує цінні ікони ­XV–XVI століть. Береться за розпис каплиці Петра Скарги. Займається вчителюванням. Створює школу "бойчукістів". Стає одним із засновників Асоціації революційного мистецтва України. Виконує 20 портретів кооперативних і державних діячів на повний зріст для Київського кооперативного інституту, розписує Селянський санаторій в Одесі.

В 1936 році НКВС звинувачує Михайла Бойчука в "буржуазному націоналізмі й фашизмі". Формальна підстава — поїздка до Німеччини, Франції та Італії. На допитах він визнає, що контактував з іноземними агентами. 13 липня 1937 року його розстріляли разом із учнями Іваном Падалкою та Василем Седлярем у Києві. Фрески заштукатурюють.

В Одессі, на стінах Палацу студентів знайшли фрески із зображенням солдатів НКВС. Вони були під штукатуркою, яка відпала після морозів. Фреску виконали учні Михайла Бойчука на замовлення клубу НКВС.

Зараз ви читаєте новину «Фрески Михайла Бойчука заштукатурили після його розстрілу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути