Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 11:56

День Соборності: мільйони українців утворили живий ланцюг

День Соборності: мільйони українців утворили живий ланцюг
Українці вперше сформували "живий ланцюг" до Дня Соборності України Фото: istpravda.com.ua

21 січня 1990 року до дня проголошення Соборності України мільйони українців вперше провели акцію "Українська хвиля". Взялися за руки та створили "живий ланцюг" від Львова до Києва, що символізував єдність західних і східних земель.

Акція стала однією з найбільших у Центральній та Східній Європі. ЇЇ організатором виступив новостворений Народний рух України за перебудову. Ідею запозичили в Прибалтійських країнах. Саме там 23 серпня, на 50-ту річницю підписання радянсько-німецького пакту про ненапад та таємного поділу сфер впливу в Європі, утворили "живий ланцюг" від Таллінна через Ригу до Вільнюса. Ту акцію назвали "Балтійський шлях". Люди трималися за руки декілька хвилин і вшановували жертв радянського тоталітарного режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Балтійський шлях" внесли до Книги рекордів Гіннеса

Українська акція тривала понад годину. За межі населених пунктів на ділянки маршруту учасників перевозили автобусами. Хто міг - доїжджав власним автомобілем чи добирався пішки. Люди брали із собою національні прапори, саморобні плакати та свічки.

Основа ланцюга починалася у місті Стрий на Львівщині. Від неї простягалися ще 2 "ланцюги" до Івано-Франківська, що був столицею ЗУНР 1919 року, та на Закарпаття. Загальна довжина живого ланцюга до Києва складала майже 700 км.

Найбільше охочих долучитися до акції було у великих містах. У столиці люди навіть стояли в кілька рядів. Хто не помістився в лінію, бралися за руки й влаштовували символічну "ходу злуки" вздовж вишикуваних у шеренгу.

За різними оцінками, в акції взяли участь від 400 тис. до 3 млн людей. Вона завершилась великим мітингом на Софійському майдані. Акція стала свідченням того, що українці подолали страх перед комуністичним режимом.

Усе, що було пов'язане з Актом Злуки за СРСР, намагалися знищити. Перші масштабні відзначення Дня Соборності відбулися на з'їзді Всенародних зборів у Хусті на Закарпатті 22 січня 1939-го. У маніфестації взяли участь понад 30 тис. осіб. Ідея соборності України була ключовою для Української повстанської армії та національних рухів 1980 років.

Зараз ви читаєте новину «День Соборності: мільйони українців утворили живий ланцюг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути