Ексклюзиви
субота, 28 квітня 2012 17:02

Українці ще не усвідомили масштабів акції "Вісла" - історик

Українці ще не усвідомили масштабів акції "Вісла" - історик
Джерело: alex-vash.livejournal.com

Сьогодні минає 65 років початку операції "Вісла". Депортація українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на західні й північні території Польщі почалася 28 квіня 1947 року.

Схожі локальні акції відбувалися й раніше у цьому регіоні, який перебував під владою СРСР, Польщі й Чехословаччини. Однак організована депортація почалася після загибелі 28 березня 1947 в районі с. Яблонкі у бою з відділом УПА заступника міністра оборони Польщі генерала К.Свєрчевського.

Цього ж дня на засіданні політбюро Польської робітничої партії було прийнято рішення про повну депортацію українського населення у новостворені на колишніх німецьких землях воєводства — Вроцлавське, Гданське, Ольштинське, Познанське і Щецінське.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть польського генерала від рук "бандитів з УПА" стала сигналом для акції "Вісла"

"В дослідженні операції "Вісла" українські та польські історики просунулися далеко — опублікований головний масив документів, - повідомив історик Володимир В'ятрович. - Першим, хто опублікував такі документи був український історик у Польщі Євген Місило. Я думаю, що загалом опубліковано близько кількох сотень документів. Так само друкувалися спогади жертв цієї акції. Можна сказати, що проведено доволі велику роботу".

За польськими даними, на кінець липня 1947-го було переселено 140 575 осіб, ув'язнено в концтаборі Явожно 3800 чоловік, убито 655 людей. Крім того, намагаючись прискорити асиміляцію переселенців, не допускали переїзд в одну місцевість більше 3-4 українських сімей.

Акція супроводжувалася масовим насильством над українським населенням. За словами В'ятровича, незважаючи на масштаби трагедії, про неї мало знають.

"Дуже мало хто знає про цю акцію, особливо, в Україні. Очевидно, що про неї знають історики, знають її жертви або їхні родичі. Але широкому загалу ця проблема не відома. І тут ще є багато роботи для істориків і журналістів — доносити цю інформацію. Сьогодні відзначається 65-а річниця цієї трагічної акції. Однак, фактично, ми нічого не бачимо в українських мас-медіа. Ця трагедія поки не стала частиною історичної пам'яті нашого народу в цілому", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Українці ще не усвідомили масштабів акції "Вісла" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути