середа, 21 березня 2012 13:47

Сталін не допоміг полякам під час Варшавського повстання проти нацистів

Влітку 1944 року німецькі війська відступали під натиском червоноармійських збройних формувань. Варшава все ще була окупована армією Вермахту. Проте польське військове керівництво уже знало, що скоро буде можливість відбити Варшаву.

31 липня, коли передові сили Червоної Армії наблизились до розміещеного на східному березі Вісли варшавського району Прага, командувач "Армії Крайової" (АК) Тадеуш Комаровскій віддав наказ про початок повстання в місті.

"Варшавське повстання відбувалося в межах військової операції "Буря" (план загальнонаціонального захоплення влади перед наступом радянських військ та повернення їх до стану 31 серпня 1939 року)", - розповіла науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Олеся Ісаюк. - За задумом розпочатися воно мало 1 серпня о 17 годині. Та через відсутність нормальних засобів зв'язку, історики вважають, що у різних частинах Варшави бойові дії почалися від 16 до 18 години. У той час у польській столиці перебувало близько 30 тисяч солдат та прихильників Армії Крайової. Більшість партизанів були озброєні лише пістолетами, і лише 10% вояків мали пристойну зброю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агентові британської розвідки не дозволили убити Гітлера. Розсекречені матеріали

Головним завданням повстанців було захопити стратегічно важливі об'єкти: мости через Віслу, телеграф, аеропорт.

"Із завданням поляки не впоралися, партизани змогли захопити центральну частину міста, проте аеродром із бомбардувальниками залишилися під керівництвом німецьких військових", - пояснила історик.

Телеграф полякам також не вдалося захопити.

"Основним засобом передачі інформації у партизанів були каналізаційні канали. Під Варшавою того часу була побудована величезна кількість підземних магістралей. Саме цими магістралями зв'язкові пересувалися і передавали необхідну інформацію від командирів одного загону командирам іншого", - зазначила Ісаюк.

Хоча повстання для німців було несподіваним, проте вони змогли дати відсіч полякам. До 11 серпня солдати Третього Райху практично загнали повстанців у центр міста і взяли їх у щільне кільце. Поляків бомбили авіацією та артилерією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онучка Уїнстона Черчиля не пережила арешту сина

"Війська Червоної армії із незрозумілих причин під час військового повстання у Варшаві припинили свій наступ на німців, - розповіла науковець. - Через 10 днів після початку бойових дій у Варшаві Прем'єр-міністр Великобританії Вінстон Черчиль постарався організувати постачання провізії та зброї повстанцям повітряним шляхом. Таке рішення він прийняв після безуспішних спроб схилити Сталіна до більш активних дій з підтримки повстання".

Радянське командування відмовило Черчилю у наданні своїх аеродромів для допомоги полякам та будь-якої іншої підтримки.

"Пізніше Сталін-Джугашвілі усе ж дозволив літакам, які допомагають польським повстанцям, користуватися аеродромом біля Полтави. У загальному було здійснено понад 200 вильотів для надання допомоги варшавським партизанам".

2 вересня розпочалася евакуація повстанців через канали каналізації міста. 3 жовтня повстання повністю зазнало поразки, Варшава була зруйнована вщент.

Армія Крайова втратила понад 15 тисяч солдат у боях, та за різними даними від 120 до 200 тисяч цивільного населення. Армія Вермахту втратила у боях близько 16 тисяч бійців.

Зараз ви читаєте новину «Сталін не допоміг полякам під час Варшавського повстання проти нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

171

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути