вівторок, 09 січня 2007 15:18

Агентові британської розвідки не дозволили убити Гітлера. Розсекречені матеріали

Автор: Еді Чапмен
 

Британська розвідка не дала своєму секретному агентові дозвіл на знищення Адольфа Гітлера. Про це свідчать нещодавно розсекречені архіви MI5.

З пропозицією підірвати фюрера на керівництво розвідслужби вийшов Еді Чапмен - німецький шпигун, перевербований MI5. З розмови подвійного агента зі своїм британським куратором Ронні Рідом випливає, що Чапмен мав намір підірвати бомбу на одному з нацистських з"їздів.

Розсекречені документи MI5 розповідають про незвичайну бесіду, яка відбулася між Чапменом і Рідом, офіцером, який займався його справою. Рід відзначив, що будь-яка спроба убити Гітлера стане самогубством.

Рід повідомив керівництво MI5, що вважає пропозицію серйозною, а дії Чапмена пояснив бажанням потрапити в підручники історії і загостреним почуттям патріотизму. Про підготовку теракту був проінформований прем"єр Великої Британії Уїнстон Черчиль, який попросив тримати його в курсі справи.

Проте пізніше операцію відмінили. З розсекречених документів не зрозуміло, чому зірвалася операція. В той же час історики вважають, що однією з причин могло стати кримінальне минуле Чапмена. Його завербували німці у в"язниці на Нормандських островах, де він відбував покарання за крадіжку із зломом. Згідно з іншою версією, MI5 відмовилася від організації вбивства Гітлера, оскільки службу не влаштовував метод його усунення.

Ще одним чинником, що вплинув на рішення не використовувати Чапмена для здійснення замаху на Гітлера, стали жахливі каральні акції, які розпочалися після вбивства Рейнхарда Гейдріха, потенційного наступника фюрера. У травні 1942 року Гейдріха убили чеські партизани, які пройшли підготовку у Великій Британії, повідомляє Times Online.

Зараз ви читаєте новину «Агентові британської розвідки не дозволили убити Гітлера. Розсекречені матеріали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути