неділя, 27 листопада 2022 07:05

Українські вчені обрали президента

Українські вчені обрали президента
Вчений Володимир Вернадський зробив великий внесок й у створення Всеукраїнської національної бібліотеки. Фото: Марки СРСР

У Києві 27 листопада 1918-го відбулося перше установче спільне зібрання Української Академії Наук.

Українську академію наук заснували за указом гетьмана Павла Скоропадського. На зібранні вісім академіків обрали президентом академії Володимира Вернадського, секретарем – Агатангела Кримського. У ці роки Володимир Вернадський зробив великий внесок і в створення Всеукраїнської національної бібліотеки.

Затвердили перші три відділи академії – історико-філологічний, фізико-математичний і соціальних наук. Вони охоплювали три інститути,15 комісій і національну бібліотеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили інститут шляхетних дівчат

Видання академії повинні були друкуватися українською мовою. Дійсними членами УАН могли бути громадяни Української Держави й українські вчені з Австро-Угорщини. Гетьманський уряд виділив кошти для організації перших науково-дослідних кафедр, інститутів та інших установ академії.

Більшовицький уряд УРСР підтвердив заснування УАН, визначивши її структуру й фінанси. Проте, 1921 року відбулося перше скорочення наукових співробітників. На початок 1941-го у складі АН УРСР було 26 інститутів.

7 жовтня 2020 року загальні збори НАН України обрала президентом Анатолія Загороднього, віддавши йому 426 голосів.

Британську антарктичну станцію "Фарадей" передали 6 лютого 1996-го українським полярникам за символічну ціну в один фунт стерлінгів в обмін на інформацію з кліматичних досліджень. Українці станцію перейменували на "Академік Вернадський" на честь ученого.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені обрали президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути