субота, 03 вересня 2022 07:05

Відкрили інститут шляхетних дівчат

Відкрили інститут шляхетних дівчат
Випускниці інституту шляхетних дівчат вчилися 11 місяців на рік. Фото: kiev.klab

В Києві 3 вересня 1838 року відкрили Інститут шляхетних дівчат. Випускниці інституту здобували право на посаду виховательки у дворянських і купецьких родинах.

Навчальний заклад відкрили в маєтку графині Євдокії Левашової на вул. Володимирській, 54. Тепер тут президія Національної академії наук України. 1843-го інститут переселили в нову спеціально спроєктовану будівлю на розі сучасних вул. Липської та Інститутської. Викладати запрошують істориків Миколу Костомарова й Віталія Шульгина, композитора Миколу Лисенка, економіста Миколу Бунге.

Для дітей збіднілих дворян навчання безплатне. З доньок багатих киян беруть щорічну плату – від 300 руб. до 1000 руб. За ці гроші можна було купити 10 кріпаків. Із собою дівчатам необхідно було мати посаг – 12 сорочок і білих хусток, 12 пар панчіх, шість простирадл, шість рушників, чотири серветки, дві срібні ложки, срібний ніж і виделку. Навчальний рік починався 1 серпня і тривав 11 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інститут шляхетних дівчат і Міська дума – Київ у XIX ст.

Вивчали російську й французьку мови, географію, історію, співи, танці й рукоділ­ля. Курси фізики й математики проходили у спрощеному варіанті. Залежно від віросповідання, вивчали православний, католицький чи лютеранський Закон Божий. Інститут діяв як закритий навчальний заклад. Повний курс навчання тривав шість років. Інститут закінчили письменниці Наталія Забіла й Олена Пчілка.

Існував заклад до 1918 року, коли більшовики забрали будівлю для Вищого військового училища. У 1930-ті тут розмістилося НКВС. Під час війни стара чотириповерхова будівля згоріла. На початку 1990-х будівлю реставрували й починав працювати Міжнародний центр культури й мистецтв.

15 грудня 1934-го чекісти розстріляли 28 людей у підвалі колишнього Інституту шляхетних дівчат Києва. Усіх звинуватили в участі у вигаданому таємному "Об'єднанні українських націоналістів".

Розстріляних поховали на Лук'янівському цвинтарі. Попри ранні реабілітації, дерев'яний хрест на могилі з'явився лише 18 грудня 1994 року за ініціативи Братства Андрія Первозванного.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили інститут шляхетних дівчат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути