Ексклюзиви
субота, 16 листопада 2013 12:09

Україні потрібно виробити новий погляд на Другу світову - історик

Автор: Фото: Ольга Скороход
  Віталій Нахманович - автор мультимедійного проекту "Війна. Місто. Люди"
Віталій Нахманович - автор мультимедійного проекту "Війна. Місто. Люди"

Будь-яка дата - це нагода замислитися про історію загалом. Особливо коли йдеться про історію 20 століття. Таку думку висловив історик Віталій Нахманович на Вечорі-спомині про Другу світову війну, який відбувся 14 листопада у Музеї історії міста Києва.

"Сьогодні, коли Україна в чергове обирає між заходом і сходом це, нагода поміркувати про наше майбутнє, адже наш погляд на історію – це проекція нашого погляду на майбутнє, - додав він. -  Хоча вважається навпаки, що минуле визначає наше майбутнє. Та це не так. Те як ми бачимо наше майбутнє і те як ми будуємо наше сьогодення визначає наш погляд на історію".

Віталій Нахманович нагадав про основні погляди на Другу світову, які сьогодні побутують в українському суспільстві:

"Традиційний радянський погляд на війну на побутовому рівні звертає першочергову увагу на бойові дії і на жертовність радянських солдатів. На офіційному рівні це подається як "боротьба країни соціалізму проти фашистської навали". Націоналістичний погляд на побутовому рівні робить наголос на українських жертвах від двох тоталітарних режимів, на героїчній боротьбі УПА. На офіційному рівні йдеться про боротьбу українських національних сил "проти радянських та нацистських окупантів за створення української незалежності". Сучасний європейський погляд на побутовому рівні основну увагу приділяє гуманітарній катастрофі та знищенню мільйонів безневинних жертв, у першу чергу євреїв. На офіційному рівні - боротьбі демократичних країн заходу проти нацизму".

При цьому Нахманович зазначив, що нова Україна не може лишатися при старому радянському погляді. І не може автоматично цитувати сучасний європейський погляд. І так само її не може повністю  задовольнитися поглядом націоналістичним. Адже жоден з них не вичерпує всієї багатовимірності війни на території України.

Нахманович, як один з організаторів вечора-пам'яті пояснив, що вони закликають до спроб знову поставити здавалося б вирішені питання історії України повоєнного часу. Наприклад, чи було дійсно щасливим життя радянських людей до початку війни? Чому почалася війна і хто були її основними винуватцями? Чи дуже розрізнялися радянська і нацистська пропаганди? Чому Київ був зданий німцям і чому сотні тисяч радянських вояків потрапили до полону?

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно виробити новий погляд на Другу світову - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути