вівторок, 01 жовтня 2013 18:41

"Вчора слухав по радіо виступ Гітлера"

"Вчора слухав по радіо виступ Гітлера"
Фото: radiosvoboda.org

Початок Другої світової війни 1 вересня 1939 року Радянський Союз зустрів в ролі фактичного союзника нацистської Німеччини, хоча до того  СРСР декларував своє невтручання у можливий конфлікт. Це поставило радянську пропаганду у делікатне становище, зазначає  доктор політичних наук, кандидат історичних наук Владислав Гриневич. Про це він заявиви в ефірі програми "Історична правда".

"У радянської пропаганди виникло питання як подати марш Червоної армії на західноукраїнські землі, - розповів історик. -  Куди йдуть, кого визволяти і від чого? Мало того, коли про початок війни оголосили, люди неоднозначно сприйняли цю подію. Адже після підписання пакту Молотова-Ріббентропа у серпні 1939-го Молотов заявив, що війни не буде. Здогадки про те, що саме цей пакт і призвів до початку війни, підтвердилися, коли 17 серпня радянські війська увішли на територію Польщі. Третя шокуюча новина - договір "Про дружбу і кордони" від 23 вересня. СРСР офіційно стає другом нацистської Німеччини".

Ставлення до нового радянського курсу залежало від політичних симпатій окремої людини.

"Національно-патріотичні українці вітали об'єднання України. Звучали висловлювання на кшталт, що "товариш Сталін взяв і об'єднав Україну". Люди, які були налаштовані по-російському великодержавно, говорили: "Так, дуже добре. Ми об'єднуємо всі російські землі та повертаємося до історичних кордонів. Ще Фінляндію заберемо". Більше того, виношували мрії про завоювання Босфору й Дарданелл. Про це говорила не лише військова еліта, а подекуди й пересічні люди, які не мали хорошої освіти. Хоча про повернення до історичних кордонів згадував професор Харківського університету", - розповів Гриневич.

За словами історика, сприйняття таких різких змін для пересічного жителя відбувалося важко і хаотично:

"Це каша в голові та стрімкі зміни. Адже відбулася не зміна окремих нюансів чи акцентів, а зміна на 180 градусів. Суспільство на такі зміни реагувало болюче. Хтось намагався шукати відповідь у тому, що "Сталін такий мудрий, тож йому видніше". Інтелектуали переважно ж критикували таку політику. Однак більшість суспільства, як і зараз, мало думали про глобальні події. Вона просто жила, та і для них це було диковинкою".

На хвилі декларативної дружби з Німеччиною були помітні прояви германофільства. Не останню роль у цьом увідіграла пропаганда.

"Деякі офіцери захоплювалися військовою стратегією вермахту. Цьому сприяло те, що газета "Правда" почала друкувати виступи нацистських лідерів, у тому числі Гітлера і Геббельса, а також взаємні вітання з Днем Народження. Радянське радіо транслювало виступи нацистів. Є спогад про те, як один політрук якось сказав: "Вчора слухав по радіо виступ Гітлера. Якби я не знав хто говорить, то подумав би, що це слова якогось комуніста. Добре говорить! Мине деякий час і йому треба буде вручити партквиток". Інші говорили: "Було б непогано, якби Гітлер і Сталін поруч стояли на трибуні під час якогось із парадів у Москві", - пояснив Владислав Гриневич.

Зараз ви читаєте новину «"Вчора слухав по радіо виступ Гітлера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути