середа, 15 липня 2020 14:50

Учених приголомшила сокира, створена попередником людини

На півдні Ефіопії знайшли рідкісну кістяну сокиру. ЇЇ виготовив представник виду Homo erectus зі стегнової кістки бегемота майже 1,4 млн років тому.

Команда археологів уже виявляла тут знаряддя, створені людиною прямоходячою, але усі вони були кам'яними. Кістяний інструмент здивував учених, адже за весь час було знайдено лише одну подібну сокиру в ущелині Олдувай у Танзанії. Її виготовили зі слонової кістки, передає The History Blog.

Автор: BERHANE ASFAW
  Знайшли доісторичну сокиру, виготовлену з кістки бегемота
Знайшли доісторичну сокиру, виготовлену з кістки бегемота

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші знаряддя праці виготовили австралопітеки - вчені

Розкопана ручна сокира має довжину 12,7 см. Майстер обережно сколов її частину, щоб створити гострий прямий ріжучий край. Наголошується, що зробити це було вкрай важко навіть із каменем. Процедура вимагала точності та розуміння того, як матеріал ламатиметься. Рівень складності такої роботи із кісткою зростає в рази, оскільки вона не сколюється передбачувано. Потрібна заготовка великого розміру, відповідно, кістка великої тварини.

"Сокира доводить, що технології Homo erectus - безпосереднього попередника людини, були більш досконалими та багатогранними, ніж ми думали", - зазначають археологи.

Також на ній збереглися докази використання - невеликі смужки та сколи. Сокирою різали чи пиляли.

У березні 2020 року археологи знайшли кам'яні "кишенькові" витвори мистецтва у печері Леанг Булу Бетту, Індонезія. Їх датують періодом 26-14 тис. років тому. 2 знахідки назвали першим прикладом подібного мистецтва на теренах острівної Південно-Східної Азії. Адже це не звичні наскельні малюнки. Печерні люди могли переносити їх із собою.

Зараз ви читаєте новину «Учених приголомшила сокира, створена попередником людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути