вівторок, 21 липня 2020 14:50

У взутті знищеної нацистами дитини знайшли документи
4

Цікаву знахідку помітили під час робіт із збереження взуття, що належать жертвам німецького нацистського табору Освенцим. В одному з дитячих черевиків знайдено документи дитини угорською мовою.

Рукописний документ містить ім'я та прізвище дитини, маркування транспорту та реєстраційний номер дитини в транспортному списку (Ba 541). Амос Штейнберг народився 26 червня 1938 року. Він жив у Празі. 10 серпня 1942 року він був ув'язнений разом із батьками Людвігом та Ідою у гетто Терезіенштадт під Прагою. Усіх їх було депортовано до Освенцима. Про це повідомляють у прес службі AUSCHWITZ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День пам'яті жертв Голокосту: як проходить екскурсія в концтаборі Освенцим

"Зі збережених документів випливає, що матір та її сина було депортовано до Освенциму на одному транспорті 4 жовтня 1944 р. Цілком імовірно, що їх обох вбили в газовій камері після відбору", - сказала Ганна Кубік із відділу музейних колекцій.

Загалом німці перевезли понад 46 тис. євреїв із гетто Терезіенштадта до Освенцима. Близько 18 тис. із них були розміщені в спеціальному сімейному таборі Освенцим II-Біркенау.

Дослідники вже знаходили взуття з газетами, які часто використовувалися як устілки або додаткова ізоляція. Виявлені документи збережені та відправлені до колекції разом із взуттям.

Концентраційний табір Освенцим-Біркенау – один із найбільших комплексів нацистських концтаборів, який з 20 травня 1940-го до 27 січня 1945 року існував поблизу міста Освенцим, за 50 км від Кракова. Після звільнення концтабору частину бараків і будівель стали використовувати як шпиталь для ув'язнених. Через два роки на території колишнього табору смерті організували меморіальний комплекс. Його території занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «У взутті знищеної нацистами дитини знайшли документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути