Ексклюзиви
пʼятниця, 28 лютого 2020 12:23

У в'язниці помер митрополит

У в'язниці помер митрополит
Митрополита Арсенія Мацієвича позбавили сану та замурували у таллінській фортеці. Портрет: wikipedia

Митрополит Ростовський та український просвітитель Арсеній Мацієвич помер замурованим заживо у Ревельскій в'язниці-фортеці 28 лютого 1772 року. Звинуватив імператрицю Катерину II у порушенні прав церкви.

Захопивши владу, володарка почала вилучати церковні землі у державну власність та ліквідовувати православні монастирі. Арсеній відкрито виступив проти. У Ростові оголосив анафему на "насильствующих и обидящих святыя Божий церкви", мав на увазі імператрицю та членів Святійшого Синоду - органу, що розпоряджався церковними справами імперії. 1763-го написав туди звернення, де висловився проти розпоряджень правительки. 14 квітня того ж року суд при Синодові постановив заслати митрополита в Архангельську єпархію, в Миколаївський Карельський монастир. Церемонія зняття сану проходила у Московському кремлі, в церкві Трьох Святителів.

За декілька років вилучення церковних земель стало масовим та перетворилося на так звану секуляризаційну реформу. 1767-го засуджений митрополит виступив проти цього ще палкіше. Заявив, що імператриця посіла престол неправдою. Донос на старця надіслали монах монастиря та солдат. Його розглянула сама Катерина. За її наказом чоловіка доправили до Архангельської губернської канцелярії, де відбувся черговий суд, що врахував і справу 1763-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архімандрит УГКЦ загинув у московській тюрмі

За "оскорбление Ея Величества" митрополита назвали "достойным истязания и лишения жизни". Позбавили чернецтва. В останній момент Катерина II "змилостивилась" і наказала кинути 70-річного чоловіка в сирий ревельський каземат - нині у Талліні, Естонія. Старцю дали прізвисько Андрій Брехун. На стіні камери повісили портрет при всіх митрополичих регаліях. Камеру замурували цеглою, мала лише віконце, в яке просовували одяг та їжу.

Після смерті владики на стіні каземату знайшли напис, надряпаний цвяхом: "Благо мне, яко смирилъ мя еси". З 1918-го вважається священномучеником. 14 липня 2004 року на Помісному соборі УПЦ Київського патріархату в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі його причислили до сонму святих.

Арсеній Мацієвич народився у Володимирі на Волині 1697 року в родині православного священника. Вчився в місцевій духовній школі, у Львівській і Київській академіях. 1741-го його висвятили на митрополита Ростовського та зробили членом Найсвятішого Синоду. Мацієвич пробув на митрополичій посаді 20 років. Митрополит часто сперечався, відстоюючи права українського духовенства. Славився серед парафіян, бо "був до всіх милостивий, часто служив у соборній та в інших церквах, жебраків грошима наділяв у всі недільні й святкові дні".

Зараз ви читаєте новину «У в'язниці помер митрополит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути