четвер, 05 жовтня 2017 18:47

У США розсекретили документи про перший радянський супутник

У США розсекретили документи про перший радянський супутник
ЦРУ розсекретило документи про перший радянський супутник / фото: Шепетівський вісник

Центральне розвідувальне управління США розсекретило документи, які стосуються запуску Радянським Союзом першого штучного супутника Землі.

Директор ЦРУ Майк Помпео заявив, що запуск "Спутника-1" тоді приголомшив американське суспільство, але не американських лідерів, повідомляє "Голос Америки".

Дозволили для публікації цілу збірку документів, пов'язаних з історією першого радянського супутника. У них йдеться про те, що американська розвідка і керівництво країни знали про досягнення радянських ракетних програм.

Ще в 1955 році Управління наукової розвідки ЦРУ попереджало президента Дуайта Ейзенхауера про стан справ у цій сфері. А в червні 1957 року Управління наукової розвідки повідомило, що запуск супутника вже близький і несе з собою небезпеку того, що Радянський Союз надалі почне виробництво міжконтинентальних балістичних ракет, здатних досягти Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН проголосила сьогоднішній день початком космічної ери людства

Збірник розсекречених матеріалів складається з 59 документів на 440 сторінках. Містять аналіз радянських космічних і ракетних програм. Більше половини цієї збірки містить нову інформацію про ранні радянські космічні і ракетні програми.

Перший радянський штучний супутник Землі "Спутник-1" був запущений 4 жовтня 1957 року. Він літав 92 дні, зробивши 1440 обертів навколо Землі. Американці запустили свій перший штучний супутник Explorer-1 1 лютого 1958 року.

Зараз ви читаєте новину «У США розсекретили документи про перший радянський супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути